У Львові найдорожчий проїзд в громадському транспорті? Яка вартість в інших містах України

7966 0
Tvoemisto.tv переглянуло вартість проїзду у громадському транспорті інших міст України, в яких теж діє транспортна картка.
Фото умовне / Mitchell Johnson

Фото умовне / Mitchell Johnson

У Львові затвердили нову вартість проїзду у громадському транспорті. Містяни зауважили помітну різницю між вартістю проїзду ЛеоКартом та готівкою. Tvoemisto.tv переглянуло вартість проїзду у громадському транспорті вв інших містах України, в яких також діє транспортна картка.

Нещодавно під час представлення нових тарифів очільник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило порівняв вартість проїзду у Львові з європейськими містами.

Порівняння вартості е-квитка та разового квитка для проїзду у Львові та європейських містах

Зокрема, у Львові оплата карткою «ЛеоКарт» коштуватиме за одну поїздку 13 грн, оплата банківською карткою – 15 грн за одну поїздку, оплата готівкою – 20 грн за одну поїздку. Проте з 1 червня 2024 року вартість проїзду при оплаті готівкою зросте до 25 гривень. Відповідні тарифи затвердили з метою зменшення використання готівки у громадському транспорті міста. Вартість транспортної картки ЛеоКарт становить 60 грн.

Скільки коштує вартість проїзду у громадському транспорті в інших містах України:

Київ

14 липня 2021 року у Києві остаточно запрацювала система електронного квитка. У місті повністю відмовились від паперових разових талонів у міських автобусах, тролейбусах та трамваях. Водночас у автобусах приватних перевізників проїзд є досі готівковим. 

Проїзд можна оплатити транспортною карткою «Київ Цифровий» або є можливість придбати одноразовий QR-квиток у додатку, на сайті чи у терміналі EasyPay (за готівку). Зараз проїзд у комунальних автобусах, тролейбусах, трамваях і метрополітені Києва становить 8 грн. Водночас вартість проїзду в автобусах приватних перевізників у середньому коливається від 10 до 15 грн залежно від довжини маршруту. 

Транспортна карта розрахована на багаторазове використання. Вартість картки – 50 грн. Чим більше поїздок купуєте, тим дешевше обійдеться кожна:

  • 1–9 поїздок – по 8 грн;

  • 10–19 поїздок – по 7,70 грн;

  • 20–29 поїздок – по 7,40 грн;

  • 30–39 поїздок – по 7,10 грн;

  • 40–49 поїздок – по 6,80 грн;

  • 50 поїздок – по 6,50 грн.

Чернівці

У Чернівцях є п’ять варіантів оплати за проїзд. Розрахуватися можна банківською карткою, яку потрібно піднести до валідатора, мобільним телефоном, в якого є NFC, транспортною карткою «Загальна», «Студентська», яку потрібно піднести до валідатора, QR- кодами застосунків «Приват24»та EasyPay, квиток за готівку в терміналах самообслуговування EasyPay, City24, Sistema. Транспортна картка коштує 30 гривень. Продають за 200 гривень, бо картка одразу поповнена на 17 поїздок.

Вартість загального квитка у тролейбусах складає 10 гривень, в автобусах – 14 гривень.

Також ха готівку можна придбати квиток «Денний» – це картонний квиток зі штрих-кодом, який діє протягом дня з моменту активації та дійсний до 23:00. Вартість квитка – 50 гривень та діє він на всі тролейбусні та автобусні маршрути. Придбати його можна у водія.

Читайте також: Леокарт. Де придбати, скільки коштує і як поповнити баланс

Вінниця 

У громадському транспорті Вінницької міської територіальної громади діє автоматизована система оплати проїзду - розрахунок здійснюється за допомогою Муніципальної картки вінничанина, безконтактних банківських карт та смартфоном за наявності NFC. Крім того, розрахуватися у транспорті можна через QR-код ПриватБанку та СМС-повідомленням з мобільних операторів Kyivstar, Vodafon, Lifecell.

Вартість Муніципальної карти вінничанина – 60 грн. Власники Муніципальних карт мають можливість здійснювати безкоштовну пересадку впродовж 30 хв з моменту оплати проїзду на всі види громадського транспорту, окрім маршрутних таксі.

Вартість однієї поїздки:

  • трамвай або тролейбус – 8 грн.

  • муніципальний автобус – 12 грн.

Вартість проїзду  у маршрутних таксі (з 1 червня 2022 року) складає від 15 до 18 грн.

Вартість паперового квитка у терміналі EasyPay не відрізняється від вартості електронного, але додатково є комісія оператора – 1 грн. 

Хмельницький

Проїзна транспортна картка, яку також називають електронним квитком, дозволяє хмельничанам користуватися тролейбусами та окремими автобусами, які перебувають у комунальній власності. Картку можна поповнювати на потрібну суму, а також купувати на неї місячний проїзний квиток для користування тролейбусами.

Серед плюсів проїзної картки – дешевший на одну гривню проїзд у тролейбусі. Замість семи гривень при оплаті готівкою з проїзної картки списується шість гривень. Проїзд в автобусах за готівку становить 12 грн.

Івано-Франківськ

Вартість проїзду в комунальному транспорті складає 6 грн. за допомогою транспортної картки «Галка», разовий квиток у водія (готівковий) – 10 грн., банківська безконтактна картка – 8 грн., СМС-квиток – 8 грн., додаток Easy Wallet – 8 грн.

Нагадаємо, що з 11 грудня у Львові безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах Львова. Безготівково за проїзд можна буде оплатити банківською картою, пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Пасажири також матимуть можливість оплатити готівкою у водія. Однак, найдешевшою поїздка буде саме з транспортною карткою ЛеоКарт. >;Tvoemisto.tv зробило відеоінстуркцію про те, де можна купити картку, скільки вона коштує, як і де поповнювати баланс у новині.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!