Вперше цього року на Львівщини в чоловіка виявили трихоцефальоз. Як вберегтися

9463 0
Минулого року було 29 випадків захворювання.
Умовне фото

Умовне фото

У березні у мешканця Львівщини лікарі виявили трихоцефальоз. Це паразитне захворювання, що характеризується порушенням функції шлунково-кишкового тракту та нервової системи. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, це перший випадок трихоцефальозу, який зафіксували цьогоріч на Львівщині. Минулого року було виявлено 29 випадків. 

Читайте також: У мешканки Львівщини виявили рідкісне захворювання. Що відомо

Чому виникає захворювання?

Виникнення і розвиток трихоцефальозу пов’язано з впровадженням в людський організм такого виду паразита, як волосоголовець. Зараження дорослих і дітей може відбуватися при вживанні їжі чи води з яйцями цього гельмінта, або через забруднені руки. Згідно зі статистичними даними, трихоцефальоз у дітей спостерігається значно частіше, чим у дорослих. Це пов’язано з більшою зменшення імунної системи в дитячому віці, крім того, з недотриманням правил особистої гігієни.

Фахівці медичної сфери виділяють такі причини трихоцефальозу:

  • Недотримання правил особистої гігієни.
  • Вживання в їжу немитих сирих овочів і фруктів.
  • Вживання сирої водопровідної води або води з відкритих джерел.


Оскільки волосоголовець часто відкладає свої яйця у грунт, то найбільш високий ризик зараження трихоцифалезом відзначається серед працівників сільського господарства. Поширювати і переносити цю хворобу можуть також комахи, птахи та деякі домашні тварини. 

Як розпізнати гельмінтоз?

Симптоми трихоцифалеза різноманітні. Наскільки яскраво і інтенсивно проявляться у людини симптоми цієї патології, залежить від таких факторів, як вікова категорія пацієнта, стан його імунної системи, кількість паразитів, які присутні в організмі. У дорослих людей волосоголовець вражає, в першу чергу, на центральну нервову систему і шлунково-кишковий тракт. 

Для трихоцефальозу характерні симптоми: Нудота. Напади блювоти. Перманентна відсутність апетиту. Діарея. Розлади шлунка. Больові відчуття, які локалізуються в клубовій ділянці та правому боці. Печія. Симптоми виразкового ураження шлунково-кишкового тракту. Слинотеча. Метеоризм. Періодичні запори. Здуття живота. Запальні процеси, що локалізуються в області шлунково-кишкового тракту. Почуття дискомфорту і больові відчуття в процесі дефекації.

Як вберегтися?

Мити руки перед вживанням їжі, відвідування громадських місць і контактів з домашніми тваринами. Обов’язково кип’ятити водопровідну і колодязну воду, а також воду з відкритих водойм, не менше 10-15 хвилин. Ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!