На Львівщині у чотири рази збільшилась кількість виявлених злоякісних утворів на шкірі

3315 0
Медики рекомендують проходити обстеження шкіри у дерматолога один раз на рік.
ФОТО: GETTY IMAGES

ФОТО: GETTY IMAGES

Під час Всесвітнього дня меланоми 37 дерматологів спільно з онкологами у Львові обстежили 1496 осіб, яким проводили дерматоскопію. Усіх пацієнтів, у яких були підозри на новоутвори із злоякісним перебігом, скерували на дообстеження у Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр. 

«Меланома – це достатньо агресивний злоякісний утвір, який розвивається з пігментних клітин. Ініціюючі фактори – спадковість, тривале перебування на сонці, невикористання сонцезахисних засобів і наявність більше 50 новоутворів на шкірі», – розповіла експертка департаменту охорони здоров'я ЛОВА з дерматовенерології Орися Сизон. 

Читайте також: У мешканки Львівщини виявили рідкісне захворювання. Що відомо

Вона зазначила, що на Львівщині кількість виявлених злоякісних новоутворів за останні три роки збільшилася у чотири рази, а в Україні – у шість разів.

«Із 1496 обстежених у 26 виявили меланому, у 27 – рак шкіри, у 22 – інші злоякісні патології шкіри. Враховуючи таку статистику, показники виявлення злоякісних новоутворів на Львівщині за три роки збільшилися у чотири рази», – додала вона.

Так, протягом трьох років такі профілактичні заходи не проводилися у зв’язку з пандемією Covid-19 та початком повномасштабного вторгнення. Проте, згідно з даними ВООЗ, меланома і кількість її виявлення подвоюється кожних 10 років. Тож зростання кількості виявлених новоутворів на Львівщині можна назвати інтенсивним.

Читайте також: Львів'ян закликають безкоштовно обстежитися на меланому. Перелік медзакладів

Медики рекомендують проходити обстеження шкіри у дерматолога один раз на рік. Проте, є групи ризику, коли пацієнти повинні обстежуватися й двічі на рік. Перш за все, це люди:

  • у яких на тілі є 50 і більше родимок;

  • новоутвори у яких розміром більше 5 мм;

  • які мають світлу шкіру і блакитні очі;

  • робота яких пов’язана з тривалим перебуванням на сонці;

  • наявність у минулому сонячних опіків;

  • спадковість, гормональний дисбаланс.

Як записатися на обстеження:

  • Звернутися до сімейного лікаря, щоб отримати скерування до дерматолога (обстеження в такому випадку безкоштовне);

  • Звернутися безпосередньо до Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру (в такому випадку обстеження платне);

  • Звернутися у приватні клініки, які мають ліцензію на проведення дерматоскопії.

Нагадаємо, що за три місяці на Львівщині виявили 41 випадок меланоми, з них чотири пацієнти – на четвертій стадії. 

Для довідки

Меланома – агресивний рак шкіри. Зазвичай, захворювання розвивається з невеликих утворень: родимок, папул чи вузлів. Пухлина виникає з меланіну – пігменту, що захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Перебіг хвороби безсимптомний. Розпізнати меланому можна лише з допомогою спеціального діагностичного обладнання. Хоча меланому вважають хворобою, що виникає в дорослих, діти також на неї хворіють.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!