У США ухвалили закон про ленд-ліз для України

1887 0
Байден має підписати закон упродовж 60 днів.
Фото/ Shutterstock

Фото/ Shutterstock

Палата представників США на засіданні 28 квітня проголосувала за законопроєкт про ленд-ліз та захист демократії в Україні. Документ підтримали 417 членів Палати, проти виступили десятеро. Тепер упродовж 60 днів законопроєкт має підписати президент США.

Читайтк також: Байден просить Конгрес виділити додаткових 33 мільярди доларів на допомогу Україні

До цього Палата провела дебати перед ухваленням законопроєкту. 

Як повідомляв глава Офісу президента Андрій Єрмак, у тексті документа йдеться про надання президенту США розширених повноважень для передачі чи видачі в оренду Україні оборонних засобів. Після ухвалення закону глава Білого дому має протягом 60 днів встановити прискорені процедури.

«Закон про ленд-ліз надає можливість значно прискорити постачання нам озброєння, транспорту, продовольства та допомоги з США. І все це дозволить нам вибити російську армію з наших територій», – пояснив Єрмак.

Нагадаємо, що 7 квітня Сенат США (Конгрес складається з двох палат: Палати представників і Сенату) вже одностайно підтримав схвалення закону, який дозволяє американському лідеру активувати програму ленд-лізу.

Читайте також: Пентагон створив у Німеччині Центр контролю за військовою допомогою Україні

Документ, відомий як закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передання в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їх вартість США пізніше.

Востаннє така програма була використана ще під час Другої світової війни: тоді закон про ленд-ліз ухвалив Конгррес США 11 березня 1941 року. Він дозволив США оперативно поповнювати запаси союзників. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!