Україна ініціювала створення моніторингової групи ЄС через блокаду на кордоні

689 0
Українських водіїв планують евакуювати.
Фото: Сергій Деркач

Фото: Сергій Деркач

У четвер, 23 листопада, Україна ініціювала створення моніторингової групи з боку Європейського Союзу на кордоні. Про це розповів заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач.

«Пропонуємо європейським колегам фіксувати офіційно ту ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску. Чи пропускаються небезпечні вантажі, яким чином перетинає кордон гуманітарна допомога, а головне – в яких умовах вже більше д вох тижнів перебувають наші водії»,  – повідомив Сергій Деркач.

За його словами, офіційний лист з такою пропозицією вже відомство вже скерувало та очікує на відповідь. Окрім того, вже розпочався збір інформації для евакуації українських водіїв.

«У нас вже вичерпався час на погодження компромісів. Зараз наші водії при мінусовій температурі потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади. Ми кілька разів порушували питання на робочому та офіційних рівнях щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов – цього всього немає»– наголосив посадовець.

Додамо, сьогодні стало відомо про смерть ще одного водія вантажівки на польсько-українському кордоні, де відбувається страйк польських перевізників. Після цього Україна звернулася з офіційною нотою до МЗС Польщі з вимогою про термінове розблокування кордону, оскільки ця блокада створює реальні загрози для життя і здоров’я людей.

Читайте також: «Українські перевізники як заручники». Репортаж із заблокованого кордону

Це вже другий випадок смерті з початку блокади, перший стався 11 листопада неподалік пункту пропуску «Дорогуськ – Ягодин». 

На кордоні з Польщею ускладнений рух для вантажівок через страйк польських перевізників, через це стоять тисячі транспортних засобів.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи «Шлях».

 

23 листопада польські перевізники почали блокувати ще один пункт пропуску – «Медика-Шегині».

Tvoemisto.tv побувало на українсько-польському кордоні та поспілкувалося з водіями вантажівок, які застрягли в чергах. Більше читайте у матеріалі за посиланням.

Тетяна Дзяма

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!