Україна має повністю перейти на електронні лікарняні з 1 жовтня

1122 0
Кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.
Фото: vsim.ua

Фото: vsim.ua

Із 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись в електронному форматі. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації Михайла Радуцького, впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцією, оскільки система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар листів непрацездатності.

Кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника. 

«Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна», – каже він.

Читайте також: Кабмін погодив запровадження електронних трудових книжок

Радуцький додає, що система е-лікарняних запрацювала з червня. Попередньо вже з 1 вересня усі медичні заклади мали перейти на оформлення е-лікарняних, але станом на початок осені з 3 тисяч закладів у електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі.

Водночас вже 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн навчання, 2,9 тис медзакладів оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створили майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність. Лише 100 лікарень, продовжує голова Комітету ВР, поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах. До 1 жовтня ці заклади мають «підлкючити» до електронної системи.

Нагадаємо, запровадити електронні лікарняні в Україні мали ще у 2019 році, але запровадили лише електронні рецепти за програмою «Доступні ліки». У Львові також медзаклади також перейшли на електронні картки пацієнтів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!