Українська гривня святкує 20-річчя. Цікаві факти про національну валюту

4711 0
Рівно 20 років тому 2 вересня 1996 року гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України.
фото: cyclowiki.org, www.5.ua, fdlx.com

фото: cyclowiki.org, www.5.ua, fdlx.com

Cвоє прагнення мати власну валюту як невід’ємний атрибут незалежності Україна проголосила ще в липні 1990 року в Декларації про державний суверенітет. Пропонуємо вам кілька цікавих фактів про національну валюту.

Слово "гривна" має корінь із санскритським griiv'aa – "потилиця". На думку істориків, назва "гривня" походить від прикраси із золота чи срібла у вигляді обруча, який носили на шиї (на "загривку").

Перші згадки про гривню з'явилися вже в XI столітті. Ця грошова одиниця використовувалася в Київській Русі. Історик Іван Кондрат'єв ще в 1893 році писав: "Гривня була відома з самого заснування Русі і мала трояке значення: як знак відмінності, як відома вага і як монета".

У XX столітті гривня вводилася в обіг двічі. Перший раз в 1918 році, а вже потім в 1996-му. Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці - гривні, яка поділялася на 100 "шагів" і дорівнювала 1/2 рубля.

Протягом 1918 року в Берліні видрукували грошові знаки номіналом 2, 10, 100, 500, 1000 і 2000 гривень. Ескіз першої купюри, прикрашеної простим геометричним орнаментом, виконав Василь Кричевський, трьох наступних – Георгій Нарбут.

Уже в 1990-х перша серія банкнот номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень була виготовлена ​​в 1992 році канадською компанією Canadian Bank Note Company. Український дисидент Левко Лук'яненко якраз був призначений послом в Канаді і попросив канадську діаспору допомогти Україні обзавестися власною валютою.

Нинішні копійки, відповідно до давніх традицій Русі, споконвічно мали називатися "шаги", але Верховна рада вирішила назвати українські монети "копійками", щоб населенню було звичніше.

Дрібні купюри номіналом 1, 2, і 5 гривень служать всього 6-8 місяців, оскільки часто переходять з рук в руки, псуються, і їх НБУ міняє на нові. Більші – номіналом 10, 20, 50, і 100 гривень – в обігу перебувають до 3-х років, а 200 і 500 гривневі купюри – від 5 років і більше.

У зв'язку з фізичним зносом банкнот Нацбанк щорічно вилучає з обігу близько 640 млн. банкнот усіх номіналів, переважну більшість з яких складають банкноти невеликих номіналів – 1, 2, 5, 10 або 20 гривень.

Символ гривні () був введений в 2004 році. Знак являє собою варіант прописної кириличної букви Г з двома горизонтальними рисами, що символізують стабільність, як і в знаках інших валют, наприклад, долар чи євро. Офіційне скорочення валюти – "грн". Символ гривні майже ідентичний символу давньоримської грошової одиниці – дімідіа (половини) секстули. Різниця лише в кількості горизонтальних рисочок: у знака гривні їх дві, у давньоримської одиниці ваги – одна.

У 2008 році комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п'яти найкрасивіших валют світу. Окрім неї, в компанії призерів виявилися австралійський і американський долари, євро і болгарський лев. До сьогоднішнього дня на банкнотній фабриці Нацбанку виготовлено кілька мільярдів купюр, а точна кількість виготовлених банкнот – державна таємниця.

За матеріалами НВ, Газета по-українськи

Опублікувала Юлія Сабадишина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!