Українців зможуть позбавляти ступеня бакалавра і магістра через плагіат

2067 0
Позбавити ступеня можуть при виявленні академічного плагіату, фабрикацій, фальсифікацій, списування, обману, хабарництва.
Photo by Felicia Buitenwerf on Unsplash

Photo by Felicia Buitenwerf on Unsplash

Уряд затвердив порядок позбавлення ступеня бакалавра та магістра через порушення академічної доброчесності, зокрема через плагіат. Відповідне рішення Кабмін ухвалив під час засідання 26 серпня, передає УП.

Читайте також: Львівський викладач спалив свій диплом на знак протесту через дисертацію Киви

Дія Порядку буде поширюватися на рішення про присудження ступенів вищої освіти «молодший бакалавр», «бакалавр» і «магістр» та присвоєння відповідних кваліфікацій.

Так у МОН хочуть стимулювати студентів дотримуватися академічної доброчесності.

«Важливо, що відтепер на державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування ступеня чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів. Мова виключно про заклади вищої освіти», –повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.   

Скасувати ступінь може навчальний заклад, який ухвалив рішення про його присудження. Позбавити ступеня можуть при виявленні, зокрема у кваліфікаційній роботі, академічного плагіату, фабрикацій, фальсифікацій, списування, обману, хабарництва.

Людина також самостійно може відмовитися від ступеня вищої освіти до подання експертного висновку, подавши заяву у виш.

Якщо рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації скасують, диплом бакалавра або магістра стане недійсним.

Читайте також: Хибне призначення. Університет у Львові пояснив, чому проти т.в.о міністра Шкарлета

Нагадаємо, етичний комітет Нацагентства з питань забезпечення якості освіти визнав, що у трьох роботах в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета є плагіат, але суд постановив, що шукали плагіат у роботах міністра незаконно.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!