В історичному ареалі Львова хочуть збудувати ЖК преміум-класу. Візуалізація

7532 0
ЛНАМ мала зауваження стосовно того, щоби відсунути забудову на 18 метрів і зменшити поверховість ближнього будинку до 5 поверхів.
проєктне рішення: Розробник ДП ДІПМ «Містопроект»

проєктне рішення: Розробник ДП ДІПМ «Містопроект»

В історичному ареалі Львова пропонують збудувати житловий комплекс преміум-класу з парковкою у два рівні. Відповідний проєкт детального плану території у районі вул. Тютюнників, вул. Генерала Тарнавського, вул. Кубійовича, пл. Василя Вишиваного розглянули 5 квітня на архітектурно-містобудівній раді Львова.

«На території було підприємство «Оргрес», хоча поруч – навчальний корпус і все це в межах житлового кварталу та історичного ареалу, де в принципі цього бути не може через щонайменше санітарно-захисні зони. Підприємство багато років не працює, і його адмінкорпус здають в оренду, а гаражі та ремонтні майстерні не використовують, тому їх планують демонтувати», – каже головний архітектор проєкту Юрій Столяров.

Наявний стан території

Територія ДПТ становить майже 14 гектарів та вся перебуває в історичному ареалі Львова. Тут розташовані декілька пам’яток архітектури та містобудування. На цій ділянці пропонують зводити багатофункційний комплекс із житловими одиницями на верхніх поверхах та громадськими приміщеннями у стилобаті. Стилобат, за словами архітектора, тут виникає автоматично через перепад рельєфу. Йдеться про вул. Тютюнників, де має бути дві секції з великими квартирами преміум-класу. Загалом буде орієнтовно 50 квартир і по два паркомісця на кожну з них. Парковка буде розміщена в стилобаті у два рівні. 

Читайте також: На вулиці Липинського у Львові планують збудувати новий житловий комплекс. Візуалізація

«Щодо поверховості, то, якщо дивитися з вулиці Генерала Тарнавського, забудова буде мати орієнтовно 5-6 поверхів, а якщо знизу, то можна нарахувати 8-9 поверхів – це пов’язано з перепадом рельєфу рівнем в три поверхи. Фактично, три поверхи цокольних, зверху – ще п’ять. Приміром, поруч високий та великий гуртожиток, він є однозначною домінантою цього району», – пояснює він і запевняє, що пропонована будівля не впливатиме на візуальне сприйняття пам’яток архітектури, вона розташована в інших відмітках рельєфу. 

Також пропонують комплексно реконструювати прилеглі вулиці, де зараз переважно хаотичне паркування. 

«Мешканців у цьому звинувачувати не можемо, бо ті вулиці не пристосовані для паркування – якщо зробити кишені, а там, де не треба паркуватися, поставити стовпці, то ситуацію можна виправити. Зараз паркуються і в зелених зонах, і на проїжджих частинах. Є попреднє міркування, як організувати реконструкцію, щоби покращити сиутацію з паркуванням та пропускну здатність вулиці», – додає Юрій Столяров.

За його словами, із мешканцями прилеглих житлових будинків підписали меморандум, відповідно до якого на деякі території мають звернути особливу увагу під час розробки ДПТ. Так, забудовник запевняє, що планує виділити кошти для благоустрою. Йдеться про велику зелену зону з дитячим майданчиком та відпочинковою зоною на вул. Тарнавсього, облаштування додаткових паркомісць і благоустрій дитмайданчика на вул. Тютюнників, капремонт пішохідних сходів з зовнішнім освітленням, лавочками тощо. 

Візауалізація дитячого майданчика AVR Development 

«До всього компанія «Авалон» готова долучитися та взяти участь в трасформації цих речей в кращу сторону. Компанія AVR розробила пропозицію облаштування майданчиків та спортивних зон, ми її показували мешканцям та презентували на громадських слуханнях», – додав він.  

Читайте також: Для працівників Львівського університету збудують ЖК на майже 200 квартир

Адмінкорпус залишається компанії «Оргрес», а решту території відводять під нерухомість, пояснює архітектора, що буде забудовувати «Авалон». Детальний план – це перший етап, наступний – закріплення земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням. 

Як додала під час засідання містобудівної ради радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, Львівська національна академія мистецтв мала зауваження, щоби відсунути забудову на 18 метрів і зменшити поверховість ближнього до закладу вищої освіти будинку до 5 поверхів. Юрій Столяров зазначив, що це питання більш детального опрацювання об’ємів. Зі слів головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, перевагою є те, що це – формат покращеного житла, тобто буде мінімум навантаження на район, він також відзначив якість запропонованих фасадів. Однак багато, додає він, залежатиме від того, як буде пропрацьоване середовище загалом – з новим освітленням, громадськими просторами, покращеною пропускною здатністю тощо. 

Нагадаємо, що про розроблення детального плану території у районі вул. Тютюнників, вул. Генерала Тарнавського,  вул. Кубійовича, пл. Василя Вишиваного ТОВ «Авалон констракшн» просила ще два роки тому. Плани забудовника тоді були невідомі, однак група компаній Avalon найбільше відома саме житловим будівництвом. В інформаційній записці зазначали, що фірма хоче змінити цільове призначення ділянки. За даними системи Youcontrol, «Авалон констракшн» зареєстрована у Львові на вул. Тютюнників у 2018 році. Кінцевою бенефіціарною власницею є Алла Шамова. Співвласником цієї компанії спершу також називав себе львівський ексдепутат та бізнесмен Григорій Козловський, однак згодом в одному з інтервʼю заявляв, що вже не має жодного стосунку до неї.

Ольга Коваль

Візуалізація: проєктне рішення ДП ДІПМ «Містопроект» і AVR Development 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!