В історичному ареалі Львова хочуть звести ЖК преміум-класу. Садового звинуватили у лобіюванні інтересів забудовника

1983 0
Львів'яни скаржаться, що детальний план території порушує права мешканців мікрорайону.
проєктне рішення: Розробник ДП ДІПМ «Містопроект»

проєктне рішення: Розробник ДП ДІПМ «Містопроект»

Львівська міська рада погодила детальний план території в районі вул. Тютюнників, Тарнавського, Кубійовича та Вишиваного. У рамках цього плану передбачено будівництво житлового комплексу преміум-класу з двоповерховим паркінгом. Відповідне рішення прийняли на засіданні сесії ЛМР 8 лютого.

Територія Детального плану охоплює квартали, історично сформованої житлової багатоквартирної забудови середньої поверховості, яку пропонують доповнити новим житловим комплексом. Детальний план території мають погодити у Мінкульті та проінформувати про це комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проєктом передбачено розташування 8-9-ти поверхового житлового багатоквартирного будинку, на ділянці по вул. Тютюнників 55-55а. Площа ділянки проектування 0.4239 га. Загалом буде орієнтовно 50 квартир і по два паркомісця на кожну з них. Парковка буде розміщена в стилобаті у два рівні.  На цій території було підприємство «Оргрес». Воно багато років не працює, і його адмінкорпус здають в оренду, а гаражі та ремонтні майстерні не використовують, тому їх планують демонтувати.

Забудовник запевнив, що планує виділити кошти для благоустрою. Йдеться про велику зелену зону з дитячим майданчиком та відпочинковою зоною на вул. Тарнавсього, облаштування додаткових паркомісць і благоустрій дитмайданчика на вул. Тютюнників, капремонт пішохідних сходів із зовнішнім освітленням, лавочками тощо. 

Візауалізація дитячого майданчика AVR Development 

Водночас, як повідомила завідувачка кафедри Львівської національної академії мистецтв Олеся Дацко, цей детальний план – це просто «неприхований лобізм, який порушує права і несе загрози, зокрема, техногенні».

За її словами та заявою ГО «Народна дія Львів», проєктований детальний план належно не враховує та не описує трудових, екологічних, соціальних прав викладачів та працівників ЛНАМ, здобувачів освіти та мешканів цього мікрорайону. 

«Очевидно, що збільшення інтенсивності руху транспорту, яке проєктовано, істотне збільшення машин призведуть не лише до підвищеної небезпеки пересування працівників ЛАМ, здобувачів освіти, але й збільшить екологічне забруднення, шумове навантаження, адже у проєктованому ДПТ лише у проєктованому будинку на Тютюнників, 55 передбачено близько 100 паркомісць, а також істотне її збільшення завдяки знищенню зелених насаджень розширення доріг», – написала Олеся Дацко.

Також, на думку активістки, значна частина жителів використовуватимуть публічну територію ЛНАМ для забезпечення життєвих потреб у прибудинковій території. 

Зазначимо, що з 1 до 31 грудня 2022 року тривало громадське обговорення детального плану. Зокрема, в його межах розглянули звернення ГО «Народна дія Львів» і надали відповідь, що зауваження щодо розташування в межах детального плану території частини корпусів Львівської національної академії мистецтв враховується у детальний план.

«У резолютивній частині, крім іншого Ви зазначаєте про те, що на Вашу думку окремі посадові особи виконавчих органів Львівської міської ради, ймовірно, «перебувають у корупційній змові із забудовниками». Таким чином, у випадку якщо Вам відомо чи стане відомо про таку змову або іншу корупційну поведінку посадових осіб ЛМР, вчинення ними корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією, просимо Вас невідкладно повідомити про це спеціально уповноважений орган з питань запобігання та виявлення корупції (НАЗК, Національну поліцію) або Сектор з питань доброчесності та запобігання корупції департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради», – написав у відповідь на зауваження та пропозиції головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Нагадаємо, що про розроблення детального плану території у районі вул. Тютюнників, вул. Генерала Тарнавського,  вул. Кубійовича, пл. Василя Вишиваного ТОВ «Авалон констракшн» просила ще два роки тому. Плани забудовника тоді були невідомі, однак група компаній Avalon найбільше відома саме житловим будівництвом. В інформаційній записці зазначали, що фірма хоче змінити цільове призначення ділянки. За даними системи Youcontrol, «Авалон констракшн» зареєстрована у Львові на вул. Тютюнників у 2018 році. Кінцевою бенефіціарною власницею є Алла Шамова. 

Наталія Вареник

Візуалізація: проєктне рішення ДП ДІПМ «Містопроект» і AVR Development

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!