Київ

В Києві демонтували ще одного Пушкіна, пам’ятник у черзі

1017 0
Мінкульт мав цього тижня зняти охоронний статус з пам'ятника Пушкіну на Берестейському проспекті

На вулиці Грушевського 14 в Києві зняли меморіальну дошку, яка вказує, що в цьому будинку у 1821 році нібито перебував російський поет Алєксандр Пушкін. Про це повідомила депутатка Ксенія Семенова.

Депутатка опублікувала світлину з процесом демонтажу і натякнула, що пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті в парку Івана Багряного скоро таки знесуть.

«Тим часом на виконання закону Мінкульт мав би до кінця тижня зняти статус з альфаПушкіна. Але щось не схоже, що вони спішать», - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше у  Мінкульті заявили, що для знесення пам'ятників російському поету Олександру Пушкіну на проспекті Берестейському та російському військовому діячеві Миколі Щорсу на бульварі Т.Г.Шевченка потрібне відповідне звернення від Київської міської військової адміністрації (КМВА) до Мінкульту. 

Додамо, що  у липні депутати Київради затвердили перелік обʼєктів, що підлягають усуненню з публічного простору столиці. Йдеться про памʼятники, памʼятні знаки чи елементи оздоблення, повʼязані із комуністичним режимом, історією, культурою СРСР та росії, які містять радянські наративи і недостовірну історичну інформацію. 

Зокрема у списку є пам'ятники Алєксандру Пушкіну, у тому числі у перейменованому парку на Берестейському проспекті та пам'ятник Миколі Щорсу.

Також 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Втім, як пояснили в УІНП, щодо пам'яток місцевого та національного значення є спеціальна процедура, яку розглядатиме Кабінет Міністрів України за поданням МКІП. Термін: один місяць та один рік із дня одержання подання відповідно.

Додамо, ідентична ситуація виникла із пам'ятником учаснику встановлення радянської влади в Україні, боротьби з повстанським рухом та ідеями за незалежність України Миколі Островському, який досі не декомунізували через пам'яткоохоронний статус. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!