Київ

В Києві демонтують пам’ятник Переяславській раді

659 0
Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Міські комунальні служби розпочинають демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою «Свободи українського народу». Про це повідомляє КМДА.

Демонтаж може зайняти кілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 тонн.

Попередньо фахівці провели вивчення конструкції, щоб зберегти її цілісність при демонтажі та не пошкодити.

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Нагадаємо, у КМДА вирішили, що не демонтуватимуть колишню арку Дружби народів, яку перейменували на арку «Свободи українського народу», оскільки зі зміною назви її сенс нібито переосмислено.

Днями директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова виступила проти демонтажу колишньої Арки дружби народів. Вона вважає, що "арка символізує толерантність українського народу".

Крім того, Соловйова сказала, що демонтаж арки може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта — дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Нагадаємо, за висновком експертної комісії УІНП, монумент символізує імперську політику Росії і підлягає демонтажу. А Міністерство культури та інформаційної політики виключило колишню Арку дружби народів з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!