Київ

У КМДА вже переосмислили колишню арку «Дружби народів» і зносити її не будуть

527 0
Департамент культури КМДА вважає арку візитівкою міста
Фото: КМДА

Фото: КМДА

У столиці не демонтуватимуть арку «Свободи українського народу», мовляв, її сенс переосмислено. На цьому наголошують у Департаменті культури КМДА.

«Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки "Свободи українського народу"», - йдеться у повідомленні.

Також у КМДА заявили, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки не є сьогодні найнагальнішим питанням.

«Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним Силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців», - йдеться у повідомленні.

Загалом, нагадують в КМДА, міська влада, представники столичної влади разом із фахівцями профільних інституцій НАН України, Інституту Національної пам’яті та експертами сформували перелік 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, що рекомендували до усунення та/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання таких об’єктів. Із них 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення.

Нагадаємо, днями директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова виступила проти демонтажу колишньої Арки дружби народів. Вона вважає, що "арка символізує толерантність українського народу".

Крім того, Соловйова сказала, що демонтаж арки може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта — дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Нагадаємо, за висновком експертної комісії УІНП, монумент символізує імперську політику Росії і підлягає демонтажу. А Міністерство культури та інформаційної політики виключило колишню Арку дружби народів з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!