Блаженніший Святослав висловився щодо декларації Ватикану про благословення одностатевих пар

30494 0
Йдеться про декларацію Дикастерії віровчення «Fiducia Supplicans», в якій зокрема йдеться про благословення одностатевих пар.
Блаженніший Святослав / Фото: ЛМР

Блаженніший Святослав / Фото: ЛМР

В Українській Греко-Католицькій Церкві висловилися щодо декларації Дикастерії віровчення «Fiducia Supplicans» про благословення одностатевих пар, зазначивши, що вона стосується лише Латинських католиків, а не Східної Католицької Церкви. 

Джерело: УГКЦ

«Вищезгадана Декларація трактує пасторальний сенс благословень у Латинській Церкві, а не у Східних Католицьких Церквах. Вона не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для Східних Церков та не згадуються східні християни. Отже, на підставі кан. 1492 ККСЦ ця Декларація стосується суто Латинської Церкви і не має правової сили для вірних Української Греко-Католицької Церкви», – заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. 

Читайте також: УГКЦ має намір розпочати беатифікацію патріарха Любомира Гузара

Також він додав, що значення поняття «благословення» в УГКЦ та Латинській Церкві є відмінними.

«Відповідно до богослужбової практики нашої Церкви, благословення священника чи єпископа є літургійним жестом, який неможливо відокремити від решти змісту літургійних обрядів і звести лише до обставин і потреб приватної побожності. Очевидно, що благословення з боку священнослужителя завжди має євангелізаційний і катехитичний вимір, тому в жодному разі не може суперечити вченню Католицької Церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою, який Господь наш Ісус Христос підніс до гідності Святого Таїнства Подружжя. Пастирська второпність спонукає нас уникати двозначних жестів, висловлювань і понять, які б викривлювали чи спотворювали Боже слово та вчення Церкви», – зазначив Блаженніший Святослав. 

Нагадаємо, що нещодавно Ватикан дозволив священникам благословляти одностатеві пари, але не проводити для них вінчання або будь-які шлюбні обряди.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!