В Україні можуть побудувати високошвидкісну залізницю Київ – Львів – Держкордон

4140 0
Вартість реалізації цього інфраструктурного проекту обійдеться в $2-5 млрд
Фото: Trend.az

Фото: Trend.az

Для будівництва нової високошвидкісної залізничної магістралі в Україні необхідно від $2 до $5 млрд залежно від напрямку і особливостей ландшафту. Наразі розглядають три варіанти маршрутів, зокрема Київ – Львів – Держкордон. Про це сказав заступник директора департаменту інвестиційної діяльності «Укрзалізниці» Володимир Шемаєв в інтерв’ю виданню mintrans.news, передає Mind.

Читайте також: Із кнопкою виклику і USB-портом. Укрзалізниця хоче купити 100 пасажирських вагонів 

«Наприклад, в Туреччині нова високошвидкісна залізниця Анкара-Сівас протяжністю 400 км була побудована за 1,5 млрд євро. А в Єгипті планують побудувати швидкісну залізницю протяжністю 660 км за $4,5 млрд. Тому я припускаю, що для будівництва нової високошвидкісної залізничної магістралі в Україні необхідно від $2 до $5 млрд. Це цілком адекватна ціна для проекту національного масштабу», – зазначив Шемаєв.

За його словами, зараз розглядають три напрямки для прокладання залізниці.

«Зараз Укрзалзниця готує технічне завдання, щоб на його основі консультант розробив перед-ТЕО в найближчі півроку. Ми хотіли б, що консультант вивчив три, на наш погляд, перспективних маршруту – Київ-Львів-Держкордон, Київ-Полтава-Харків та Київ-Одеса, в тому числі з можливістю будівництва нових залізничних магістралей з європейської колією 1435 мм. Це дозволить не тільки поїздам УЗ слідувати в ЄС, але і більшій кількості європейських перевізників заїжджати в Україну, продовжуючи свої рейси з, наприклад, Варшави, Відня чи Берліна», – пояснив він.

За його словами, зараз українські поїзди можуть розвивати швидкість не вище 160 км/год через інфраструктурні обмеження, у той же час в ЄС високошвидкісні поїзди, як правило, розвивають швидкість 200-250 км/год і більше, наголосив чиновник.

Він зазначив, що пошук інвесторів ще триває. В УЗ домовилися, що Italferr (консалтингова інжинірингова компанія в структурі Ferrovie dello Stato Italiane) спільно з УЗ розроблять перед-ТЕО високошвидкісного руху. Водночас вони «відкриті до пропозицій, в тому числі американських партнерів», сказав Шемаєв.

«Думаю, що початок будівництва нової високошвидкісної залізничної магістралі почнеться не раніше 2023 року», – додав він.

Читайте також: Чому Польщі вдалося зробити громадський транспорт якісним та що робити Львову

Додамо, шо під час останнього візиту президента Володимира Зеленського в США він запропонував американським партнерам інвестувати в розвиток високошвидкісного залізничного руху в Україні.

Нагадаємо, в лютому поточного року Зеленський повідомив про амбітний план створення в Україні мережі високошвидкісних залізниць. Запланований термін реалізації проекту – 3 роки.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!