Політична реклама

В Україні можуть подорожчати нотаріальні послуги

1790 0
Зміни до закону «Про нотаріат» можуть призвести до монополізації ринку страхування професійної відповідальності нотаріусів та подорожчання нотаріальних послуг для населення

Ціни на нотаріальні послуги для кінцевого споживача можуть зрости після вступу в силу закону, яким змінюється мінімальна страхова сума по страхуванню професійної відповідальності нотаріусів, - пише видання "ВКурсе".

Зараз вона дорівнює 150 мінімальним зарплатам (приблизно 161 250 грн.), А з 1 січня становитиме 1000 мінімальних зарплат (1075000 грн.). «Зараз нотаріуси сплачують за страховий поліс 0,5% від страхової суми, що становить в середньому 800 грн., Збільшення мінімальної страхової суми спричинить за собою пропорційне збільшення вартості поліса. Тобто в 2013 році ця сума становитиме більше 5000 гривень», — говорить директор з продажу страхової компанії «Актив-гарант» Віталій Козловський. Таким чином, підвищення мінімальної страхової суми призведе до зростання витрат нотаріусів на страхування, що спричинить зростання цін на нотаріальні послуги для кінцевого споживача.

Також, на думку експерта, ринок страхування відповідальності нотаріусів опиниться під загрозою монополізації. «Зміни до закону «Про нотаріат» вводять ліцензування на надання послуг зі страхування професійної відповідальності нотаріусів. Не виключено, що ліцензії отримає відносно невелика кількість компаній. А зменшення конкуренції завжди призводить до зниження якості і завищення вартості послуги», — вважає експерт.

Відзначимо, що подібна ситуація вже спостерігається в страхуванні сільгосппродукції з держпідтримкою. Нацкомфінуслуг зобов'язала компанії отримувати ліцензії на даний вид страхування і створювати агрострахового пул. Тільки його члени зможуть брати участь у програмі страхування сільгосппродукції з держпідтримкою. З моменту вступу закону в силу (1 липня) тільки 4 компанії отримали ліцензії, і документи ще кількох розглядаються Комісією з фінансових ринків. Страховики звинувачують регулятора в тому, що він затягує ухвалення рішення щодо надання ліцензій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!