В Україні планують створити наглядові ради при медзакладах

3548 0
Їхня мета – створення умов для захисту прав пацієнтів та працівників медзакладів.
Фото умовне

Фото умовне

Міністерство охорони здоров’я України планує створити при медзакладах наглядові ради, до складу яких будуть залучені представники громадськості. Їхня мета – створення умов для захисту прав пацієнтів та працівників медзакладів, а також для підзвітності й прозорості діяльності керівника такої установи. Про це у вівторок, 18 квітня, повідомили в МОЗ.

Наглядова рада є колегіальним органом стратегічного управління медичним закладом, який представлятиме інтереси як власника медзакладу, так і громадськості. Такі органи створять у тих лікарнях, що надають спеціалізовану медичну допомогу, та в яких головні розпорядники бюджетних коштів уклали договори про медичне обслуговування населення. Рішення про їх створення прийматиметься власником закладу охорони здоров’я. 

«Тож функціонування наглядових рад при медзакладах гарантує надання якісної та доступної медичної допомоги населенню, забезпечує реалізацію прав пацієнтів та працівників медзакладу та сприяє ефективній реалізації прав власника на управління медзакладом», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Інфаркт, інсульт пологи. Що покриває НСЗУ та що з медреформою вторинки

В МОЗ зазначили, утворення ефективних наглядових рад є логічним продовженням автономізації медичних закладів та реформи децентралізації, коли відбувається делегування повноважень громадам. Водночас для покращення ефективності роботи медичного закладу, будуть залучені представники громадськості, які забезпечать ефективне стратегічне планування та розвиток медзакладу, професійний менеджмент і незалежний аудит.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv з’ясовувало в межах дискусії «Львів медичний. Як у місті та регіоні реформують заклади охорони здоров’я» чи формують у Львові спроможну мережу медичних закладів; з якими викликами зіткнулися заклади охорони здоров’я Львова під час реорганізації та які плани щодо неї в місті й регіоні; чи можлива синергія державної та приватної медицини; на що найбільше скаржаться пацієнти і як можна вирішити ці проблемні моменти.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!