В Україні планують змінити систему нарахування пенсій

2094 0
Рівень пенсій в Україні планують довести до 30-50% середньої зарплати в країні.
ФОТО: GETTYIMAGES.COM

ФОТО: GETTYIMAGES.COM

У 2024 році Уряд запускає пенсійну реформу, а також вдруге за час повномасштабної війни проведе індексацію пенсій. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Так, з 1 березня 2024 року проведуть індексацію пенсій, але її розмір поки що не озвучується.

«Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою», – зазначив Денис Шмигаль.

Читайте також: В Україні планують підвищити пенсії для ветеранів УПА та політв'язнів

За словами прем'єра, стартує пенсійна реформа, мета якої довести рівень пенсій в Україні до 30-50% середньої зарплати в країні. А також – зрівняти старі та нові пенсії.

«Її мета – забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом з накопичувальною складовою – це буде не менше 50%», –сказав прем'єр.

З 2024 року у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система.

«Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», – додав премʼєр.

Шмигаль також описав механізм, завдяки якому вдасться реалізувати ці плани.

Так, щомісяця працевлаштовані громадяни сплачуватимуть внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо людина платила внески із зарплати, яка є середньою по країні, – вона отримає 10 балів. Вище середньої по країні – отримає, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої – 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати.

Нагадаємо, середній розмір пенсії в Україні станом на 1 липня 2023 року становить 5311,44 грн. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!