Дітей мають зараховувати до закладів освіти за наявності курсу щеплень. Постанова МОЗ

1636 0
Держава забезпечує ці вакцини власним коштом, тобто громадяни отримують їх безоплатно.
Photo by Andre Ouellet on Unsplash

Photo by Andre Ouellet on Unsplash

В Україні посилять заходи профілактики проти гепатиту, поліомієліту, кіру й інших інфекцій. Йдеться, про 10 захворювань, вакцини від яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін ухвалив постанову «Про посилення заходів профілактики вакцинокерованих інфекцій». Її впровадження, як додають в МОЗ, допоможе знизити ризики захворюваності та смертності від хвороб, які можна подолати вакцинацією.

В постанові йдеться, що імунізація має й далі залишатися доступною. Пацієнти не мають отримувати надлишкових рекомендацій щодо обстежень чи діагностики перед проведенням щеплень.

Читайте також: На межі життя і смерті. Що відбувається і хто платить за лікування у лікарні швидкої допомоги

Можна й потрібно вводити кілька вакцин одночасно. Це дозволить зменшити кількість візитів до лікарні. Водночас щеплення мають бути організовані з неухильним дотриманням заходів інфекційного контролю. Ті, хто приходить у заклади охорони здоров’я, щоб отримати профілактичні щеплення, не мають сидіти в чергах із великим скупченням людей у кімнатах очікування.

Діти повинні перебувати й зараховуватися до закладів освіти за наявності відомостей про завершений курс обов’язкових профілактичних щеплень відповідно до віку та Національного календаря профілактичних щеплень. Батьки й законні представники дитини мають право бути поруч із нею під час вакцинації в медпунктах закладів освіти для захисту прав дитини та надання дозволу на медичне втручання.

До Національного календаря профілактичних щеплень внесли вакцини від 10 інфекційних захворювань (вірусний гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, хіб-інфекція). Держава забезпечує ці вакцини власним коштом, тобто громадяни отримують їх безоплатно.

Читайте також: Хвороба без фільтрів. Історія одного пацієнта з Covid-лікарні у Львові

Завдяки підвищенню кількості вакцинованих, додають в Міністерстві, вдасться попередити спалахи небезпечних хвороб і запобігти додатковому навантаженню на систему охорони здоров’я та інфекційні лікарні. Звіритися з Національним календарем профілактичних щеплень можна за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!