В Україні зареєстрували другий випадок віспи мавп

2965 0
Усіх, хто має схожі до віспи мавп симптоми, закликають одразу звертатись по медичну допомогу та самоізолюватись.
фото: Shutterstock

фото: Shutterstock

Сьогодні, 19 вересня, в Україні зареєстрували другий випадок віспи мавп. Наразі пацієнта госпіталізували з такими симптомами: підвищена температура, висип на обличчі, ротовій порожнині, руках. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоровʼя України.

За словами пацієнта, висип з’явився ще наприкінці серпня. Разом із тим звернення до лікарні відбулось кілька днів тому. Саме тому всіх, хто має схожі до віспи мавп симптоми, закликають одразу звертатись по медичну допомогу та самоізолюватись. Це важливо, щоб не наражати інших людей на небезпеку. 

Читайте також: Через погані умови та принесені окупантами інфекції фіксують поширення вітряної віспи

Зважаючи на те, що специфічні ліки наразі недоступні для загалу, то йдеться, перш за все, про симптоматичне лікування. Як зазначають у МОЗ, ще у травні всі обласні Центри контролю та профілактики хвороб отримали від МОЗ настанови щодо​​ епіднагляду, розслідування випадків та відстеження контактів. А в липні в Україну у межах гуманітарної допомоги доставили ПЛР-тести для щонайменше 5 тисяч досліджень для діагностики цього захворювання. Тоді ж їх розподілили в регіони. Наразі в Україні є можливість виявляти віспу мавп в кожному з регіонів. 

Нагадаємо, що пацієнт, у якого першого в Україні 15 вересня діагностували віспу мавп, каже, що не мав контактів із хворими на та не виїздив за кордон. Тим не менш, поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни. Між собою вказані випадки, за попередніми даними, не пов’язані. 

Як передається та чим небезпечна віспа мавп, читайте тут. А детальніше про те, спалахів яких недуг можна очікувати через війну та як убезпечити себе і близьких, можна дізнатися за посиланням.
Ольга Коваль
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!