В Україні змінили правила карантину. Чого чекати

4884 0
Кабміністрів запровадив «жовті» та «зелені» Covid-сертифікати та запропонував власникам самостійно визначатись, якого формату роботи дотримуватись.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Уряд змінив карантинні обмеження в Україні. Відтепер вакцинованих громадян очікує значна кількість привілеїв. Такі зміни до постанови про карантин на сьогоднішньому засіданні схвалив Кабінет міністрів України, йдеться на сайті МОЗ.

Читайте також: У Львові планують збільшити кількість лікарень, де прийматимуть хворих на коронавірус. Перелік

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що Covid-сертифікат матиме дві опції (так звані «жовтий» або «зелений») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 год.) або одужання від Covid-19. Так званий «жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» – про повний курс.

Тепер у разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» Covid-сертифікатами.

Водночас і обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтого» чи «зеленого» Covid-сертифікату.

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» Covid-сертифікат.

Читайте також: Вакциновані, що контактували з хворими на Сovid-19, можуть не самоізолюватися. Нові стандарти МОЗ

Крім того, чинні обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від Covid-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Важливим є те, що Covid-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.

Нагадаємо, на випадок введення локдауну МОЗ анонсувало привілеї для вакцинованих від Covid-19 українців. Інструкцію про те, як отримати Covid-сертифікат у застосунку Дія, дізнавайтеся за посиланням.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!