Антикорупційний суд закрив одну з кримінальних справ про ТЕЦ Дубневичів

1581 0
Йдеться про справу щодо привласнення теплоелектростанціями у Новояворівську та Новому роздолі газу на понад 1,4 млрд грн.
Фото: informator.news

Фото: informator.news

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження про привласнення газу вартістю на понад 1,4 мільярдів грн НАК «Нафтогаз України» Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ. Власниками обох є народний депутат Ярослав Дубневич та його брат Богдан Дубневич. Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на ухвалу суду від 23 серпня.

Читайте також: Справу Ярослава Дубневича про привласнення 93 млн грн «Укрзалізниці» скерували до суду

«Суд постановив клопотання захисників Солонини І.Ю., Диканя А.П., Тхорівського М.С., Іванчика Р.Б. про закриття кримінального провадження в порядку п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України – задовольнити. Об'єднане кримінальне провадження № 52018000000000856 від 06 вересня 2018 року закрити на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв'язку із закінченням, після повідомлення особі про підозру, строку досудового розслідування, визначеного ст. 219 КПК України», – зазначається в ухвалі ВАКС.

Як вважають судді, у справі закінчився строк досудового розслідування ще 30 червня 2019 року, а обвинувальний акт скерували до суду лише 26 грудня 2019 року. Відтак, строк поновився після закінчення ознайомлення зі справою сторін захисту та обвинувачення.

Разом з тим, колегія не вважає стороною кримінального провадження компанії-власниці Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, попри проведення провадження стосовно них. Відповідно судді проігнорували рішення ВАКС від 17 жовтня 2019 року (слідча суддя ВАКС Віра Михайленко) про встановлення представникам цих фірм строку до 17 грудня 2019 року.

Рішення про закриття справи ухвалила колегія у складі: головуючого Євгена Крука, суддів Інни Білоус та Олексія Кравчука.

Читайте також: Схеми на залізниці. ВАКС арештував кошти Ярослава Дубневича

Нагадаємо, 16 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Через два дні суд визначив міри запобіжного заходу чотирьом посадовцям компаній, власниками яких є брати Дубневичі. Йдеться про ексдиректора ТОВ «Енергія» Ігоря Кучму, керівника ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігоря Артимка, його заступника Ігоря Ільківа, фінансового директора «Енергія-Новий Розділ» Олега Павлишина та ексдиректора ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександра Олексюка.

Колишніх посадовців обох компаній, що володіють ТЕЦ у Новояворівську та Новому Роздолі, підозрюють у несплаті податків та збитках НАК «Нафтогаз України». У вересні 2018 року НАБУ завершило розслідування справи, а суд арештував ТЕЦ.

Через два дні суд визначив міри запобіжного заходу чотирьом посадовцям компаній, власниками яких є брати Дубневичі. У вересні цього року НАБУ завершило розслідування справи, а суд арештував дві ТЕЦ.

У січні 2020 року брати Дубневичі переписали ТОВ «Енергія-Новий Розділ», що володіє теплоелектроцентралю в Новому Роздолі, на своїх синів Юрія та Павла.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!