Чи працює волонтерська кухня у Львові, яка була під загрозою закриття

1882 0
Близько двох тижнів тому волонтери могли призупинити свою роботу.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

«Львівська волонтерська кухня», яку хотіли виселити з приміщення через потребу ремонту, продовжує свою роботу. Їм дозволили залишитися в будівлі на вул. Просвіти, 4а, допоки вони не зможуть переїхати в нове місце. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла координаторка волонтерської кухні Оксана Мазар. 

«Нам дозволили залишитися в цьому приміщенні, бо в нас немає іншого виходу. Інакше ми б закрилися. Ми домовилися з департаментом освіти, що поки ми не доведемо нове приміщення в належний стан, нас ніхто не буде виганяти», – зазначила координаторка. 

Читайте також: В Україні офіційно зареєструвалися понад 4 тисячі волонтерів

Водночас вона заявила, що минулого тижня волонтери заключили договір про оренду приміщення на вулиці Хорватській, яке їм надала в оренду Львівська міська рада, і зараз намагаються зробити документи на подачу водопостачання та електроенергії. За словами Оксани Мазар, поки ці питання не будуть вирішені, переїхати у це приміщення не зможуть: без світла не вийде ні ремонт зробити, ні працювати. 

«Наразі нам треба потужність в цьому приміщенні, технічні умови, це все треба оплачувати. На мої питання, чи допоможе нам місто з оплатою, відповідають, щоб ми робили все за свої кошти, а потім нам їх віддадуть», – коментує Оксана.

Крім того, волонтерам запропонували приміщення площею 170 кв. м. на вулиці Чорновола, проте там також потрібно зробити ремонтні роботи та укласти договір про оренду. 

Нагадаємо, спроби виселити волонтерів із приміщення тривають упродовж кількох років. Натомість Львівська ОВА не пропонує комфортної альтернативи. Зараз організація займає три приміщення: кухня, маленька кімната і ще одна кімната, де стоять апарати для сушіння овочів та фруктів. Загальна площа її «володінь» становить до 40 квадратних метрів. Раніше волонтери у коментарі Tvoemisto.tv заявляли, що з 25 липня не зможуть продовжувати працювати, адже не мають альтернативного приміщення, куди могли б переїхати на час ремонту в будівлі на вулиці Просвіти. 

Читайте також: Після 9 років допомоги військовим виселяють з приміщення. Як у Львові працювала волонтерська кухня 

Водночас директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска зазначав, що волонтерів ніхто не виселяє, проте в приміщенні немає нормальних умов, воно потребує негайного ремонту. Зокрема, місто надало волонтерській кухні приміщення на вул. Хорватській, проте воно наразі не є придатним для розміщення. Детальніше про те, чому волонтерська кухня могла закритися і що про це казала влада читайте за посиланням

Історія «Львівської волонтерської кухні» розпочалася у 2014 році з рецепта сухого борщу. Тоді небайдужі львів’яни сушили вдома овочі і приносили їх волонтерам. Людей не вистачало, не було сушарок, але був запал до роботи і величезна потреба військових на передовій у харчах. З часом рецепти вдосконалювали, з’явилося приміщення й обладнання, а отже, й велика кількість сухих страв. До «Львівської волонтерської кухні» долучилися охочі допомогти з різних куточків світу, зокрема Великої Британії. Детальніше про це ми розповіли у матеріалі за посиланням.

Юлія Кметик 

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!