Чому волонтерська кухня у Львові змушена закритись і що на це каже влада

3041 0
Волонтерів намагаються виселити із приміщення упродовж кількох років, а комфортної альтернативи не пропонують.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

«Львівська волонтерська кухня», яка допомагає ЗСУ з 2014 року, змушена припинити свою діяльність. Їхнє приміщення розташоване на вул. Просвіти, 4а, де запланували ремонтні роботи. З 25 липня волонтери не зможуть продовжувати працювати, адже альтернативного варіанту, як стверджують волонтери, для їхньої роботи наразі немає.

Координаторка волонтерської кухні Оксана Мазар у коментарі Tvoemisto.tv заявила, що біля будівлі вже зробили підкопи.

«Вони зробили підкоп зі всіх сторін. Звідси заберіться, там переставте, бо ми тут робимо. Вони нам сказали, що 25 липня на подвір'ї буде будівельна техніка, яким чином ми маємо ще тут залишатися? Стало зрозуміло, що вже немає іншого виходу. Тому ми вирішили пояснити людям, чому ми закриваємося. Ми це не зробили комусь на зло, ми просто констатували факт», – зазначила Оксана Мазар. 

Читайте також: Після 9 років допомоги військовим виселяють з приміщення. Як у Львові працювала волонтерська кухня 

Водночас у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска зазначив, що волонтерів ніхто не виселяє, проте в приміщенні наразі немає нормальних умов, воно потребує негайного ремонту.

«Ми роками співпрацюємо з «Львівською волонтерською кухнею». Коли почалася війна, то ми навіть віддали їм гараж департаменту освіти ЛОВА для того, щоб вони мали більше місця. Зараз ми пропонували їм те, що в наших можливостях – різні заклади освіти, де вони можуть розмістити кухню. У департаменті наразі немає нормальних умов, у нас аварійна каналізація. Наскільки я знаю, то місто пішло назустріч цій організації і стосовно неї прийняли рішення», – прокоментував Олег Паска.

Також він підкреслив, що саме департамент освіти, а не Львівська ОВА вже не вперше просить волонтерів переїхати у краще місце, і не розуміє, чому цього разу з цим вийшла така проблема.

«Ця проблема, яка виникла, вона придумана та штучно створена. Все може закінчитися тим, що ми не використаємо кошти і далі все буде в жахливому стані, продукти лежатимуть біля аварійного санвузла. Минулого разу волонтери сказали, що не можуть переїхати, тож ми вирішили чекати. Так само могло би бути і цього разу. Чомусь обрали шлях конфронтації», – додав Олег Паска.

Читайте також: В Україні офіційно зареєструвалися понад 4 тисячі волонтерів

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, Львівська міська рада нещодавно дала волонтерам в оренду приміщення близько 200 кв. м на вулиці Хорватській. 

«Волонтерська кухня – одна із найважливіших інституцій. Ми з ними маємо дуже тісну співпрацю. Декілька тижнів тому на сесії міської ради вирішили надати їм в оренду приміщення на Хорватській. Ми допомагаємо волонтерам з мережами і з тим, щоб можна було облаштуватися, щоб вони могли розширити свою діяльність. З нашого боку є максимальна підтримка, а щодо того, чому вони не можуть там розміститися, це вже, мабуть, питання до них», – прокоментував Андрій Москаленко.

Оксана Мазар підтвердила, що місто надало їм приміщення на вул. Хорватській, проте, за її словами, воно наразі не є придатним для розміщення там волонтерської кухні.


«Ми ще не заключили договір стосовно цього приміщення і коли це буде – ще не відомо. Ми не можемо туди переїхати, бо там немає електроенергії, а поки ми не матимемо документів, ми не можемо її підключити. Така сама ситуація з водою. А ще там сирість, грибок, потрібен ремонт», – зазначила координаторка волонтерської кухні.

Оксана Маляр каже, що ремонт організація має зробити там самостійно. 

«Цього приміщення нам не буде достатньо. Тут, де ми зараз, ми маємо подвір'я, маємо можливість складати овочі. Тут легко заїхати, виїхати, завантажити машину. А там такої можливості немає. Там просто приміщення і все, а нам потрібен окремий склад на овочі. А ще там проїзна вулиця, немає де припаркуватися», – сказала Оксана Мазар.

Читайте також: Двоє волонтерів із Львівщини отримали державні нагороди

Додамо, що в департаменті освіти та науки ЛОВА також пояснюють, що від 25 лютого 2019 року організація орендувала в департаменту на умовах суборенди кілька приміщень на вул. Просвіти, 4а першому поверсі, що виходять у внутрішній дворик. Упродовж цього часу вони орендували приміщення фактично безоплатно, відшкодовували лише вартість електроенергії. Однак 31 грудня 2020 року закінчився термін дії договору суборенди. Знову надати їх в оренду департамент не мав юридичного права.

Як йдеться у повідомленні, річ у тому, що відповідно до частини 3 статті 15 закону України «Про оренду державного і комунального майна» підприємствам, установам і організаціям, які отримали в оренду державне та/або комунальне майно без проведення аукціону, заборонено укладати договори суборенди щодо цього майна. Нежитлові ж приміщення, де перебуває департамент, належать Львівській обласній раді і передані в оренду йому без проведення аукціону, відтак подальша передача їх в суборенду суперечила б вимогам чинного законодавства.

Департамент освіти і науки ЛОВА звертався в управління майном спільної власності Львівської обласної ради з пропозицією запропонувати ГО «Львівська волонтерська кухня» інше приміщення, зважаючи на важливість їхньої місії, однак у Львівській обласній раді на листи не відреагували. Зокрема, наприкінці 2022 року за сприяння департаменту волонтерам підшукали два альтернативні приміщення для переїзду – у Львівському професійному ліцеї залізничного транспорту і на території студмістечка НУ «Львівська політехніка», проте волонтери відмовились.

Нагадаємо, спроби виселити волонтерів із приміщення тривають упродовж кількох років. Натомість Львівська ОВА не пропонує комфортної альтернативи. Зараз організація займає три приміщення: кухня, маленька кімната і ще одна кімната, де стоять апарати для сушіння овочів та фруктів. Загальна площа її «володінь» становить до 40 квадратних метрів.

Історія «Львівської волонтерської кухні» розпочалася у 2014 році з рецепта сухого борщу. Тоді небайдужі львів’яни сушили вдома овочі і приносили їх волонтерам. Людей не вистачало, не було сушарок, але був запал до роботи і величезна потреба військових на передовій у харчах. З часом рецепти вдосконалювали, з’явилося приміщення й обладнання, а отже, й велика кількість сухих страв. До «Львівської волонтерської кухні» долучилися охочі допомогти з різних куточків світу, зокрема Великої Британії. Детальніше про це ми розповіли у матеріалі за посиланням.

 
Юлія Кметик
 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!