Всередині все залите бетоном. Як у Львові демонтують барельєф Монументу слави

12012 0
Наразі не відомо, коли завершаться усі роботи.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Під час демонтажу скульптурних елементів барельєфу Монументу слави виявили, що бронзове покриття лише зверху пам’ятника, а під ним все залите бетоном. Про це Tvoemisto.tv повідомив представник підрядної організації, яка займається демонтажем, Василь Луць.

За демонтажні роботи відповідає Галицька райдержадміністрація. Виконує роботи і відповідає за переміщення елементів барельєфу до музею «Територія терору» ФОП «Луць».

За словами Василя Луця, демонтаж триметрового барельєфу – це важка робота, бо всередині все залите бетоном. Тому потрібно зняти всі елементи без пошкоджень, щоб зберегти його для майбутніх поколінь.

Читайте також: У Львові розпочали демонтаж Монументу слави. Фото

«Ми шукаємо закріплені анкерними болтами місця, які потім обрізаємо болгаркою чи зубилом», – розповідає власник приватного підприємства «Луць».

У процесі демонтажу працівники будуть вирішувати, що робити зі стіною і плитами, адже поки важко зрозуміти весь масштаб робіт, додає начальник відділу комунального господарства Галицької РА Віктор Довбеняк. Зокрема, у планах також демонтаж іншої частини барельєфу – «батьківщини-матері» і «воїна». Однак наразі не відомо, коли проведуть ці роботи.

«В процесі демонтажу ми з’ясовуємо алгоритм, аби якомога менше пошкодити бронзові барельєфи і перевезти їх у «Музей терору», – каже він.

Читайте також: У Львові облаштують громадський простір поблизу військового вишу

Гроші на демонтаж барельєфу виділили з міського бюджету, поки йдеться про суму 300 тисяч гривень, однак в процесі демонтажу вона може змінитися.

Нагадаємо, що процес демонтажу Монументу слави почався ще у 2018 році, Львівська міська рада визнала його аварійним. У березні 2019 року знесли 30-метрову стелу, де було 5 горельєфів радянських солдатів. Зараз вони на зберіганні у музеї «Територія терору».

Над створенням Монументу слави свого часу працювали відомі львівські скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько та Ярослав Мотика. Сам пам’ятник виготовили на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Авторам вдалося створити нетиповий на той час пам’ятник, на якому є приховані українські національні елементи.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про це, читайте у матеріалі.

Після демонтажу Монументу слави у Львові оголосять архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію облаштування території, обмеженої вулицями Стрийської, Героїв Майдану, Вітовського та Франка. 

Софія Шавранська

Фото, відео  Тарас Бабенчук

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!