Київ

Як компанія, що будувала дороги, отримала замовлення на відбудову житла на Київщині. Розслідування

540 0
З відбудовою на Київщині відбувається хаос, державні тендери на мільйони гривень без торгів отримують компанії, які фігурують у кримінальних справах, а кошториси на відновлення будинків мають необмежений простір для зловживань

Замовлення на відбудову знищеного внаслідок бойових дій житла на Київщині серед інших отримала компанія «Автомагістраль», яка спеціалізується на будівництві доріг і мостів та за якою тягнеться шлейф кримінальних справ. Про це йдеться у розслідуванні Trap Aggressor.

За місяць окупації від постійних обстрілів десятки родин у селі Козаровичі на Київщині залишилися без житла. Однак тільки-но над селом замайорів український стяг, селяни згуртувалися й самотужки взялися наводити лад. А вже через 8 місяців власники знищеного житла потрапили до програми «єВідновлення». Цей проєкт запрацював у травні цього року. Для відшкодувань уряд заклав майже 4,5 млрд грн з державного бюджету.

Тендер на відбудову оголосили лише в травні 2023 р. Замовником нового будівництва зруйнованих осель зокрема на вулиці Польовій в Козаровичах виступив Департамент регіонального розвитку Київської ОДА, а виконавцем без торгів призначили приватне підприємство «Автомагістраль». В одному тендері — 8 лотів. І на кожну таку садибу будівельникам виділили по майже 4 млн грн. 

Кошториси — розписані до копійки, але простір для зловживань необмежений. На половину обладнання, техніки та меблів вказана лише ціна. Ані торгової марки, ані конкретики у цих пунктах немає.

Є і ще один нюанс — в кожен кошторис кожного лоту внесений пункт «Витрати на придбання та доставку устаткування на будову», і коштує така послуга 210 тис. грн на один будинок. На практиці це означає, що лише з одного тендеру на 8 лотів Автомагістраль витратить понад 1,5 млн грн на техніку, якої їм не вистачає для будівництва житла. Тобто компанія, яка виграла тендер на будування цього-таки житла, не мала необхідного устаткування, коли бралася за ці роботи, і вирішила собі його придбати за рахунок платників податків.

Очолює приватне підприємство «Автомагістраль»  Микола Скоростецький. З 2005 до 2007 р. він керував Службою відновлення та інфраструктури у Київській області. Після завершення карʼєри чиновника взявся за бізнес у тій же галузі дорожніх ремонтів, систематично «освоюючи» державні кошти. Був учасником добре відомої довоєнної програми ремонту доріг «Велике будівництво», яка була мейнстрімною для влади. У 2021 р. сума тендерів на дорожні роботи, які виграло приватне підприємство «Автомагістраль», склала рекордні майже 4 млрд грн. Не обійшлося без скандалів і кримінальних проваджень. 

Досудовим розслідуванням установлено, що посадові особи ПП «Автомагістраль», зловживаючи повноваженнями, отримали на рахунки кошти в сумі 17 364 552 грн. Однак фактично умови договору не виконали, ремонт був виконаний з порушенням державних будівельних норм та внесенням неправдивих відомостей до актів виконаних робіт (завищення вартості та обсягів) з подальшою оплатою робіт коштом держави.

Таких кримінальних справ ще до 24 лютого 2022 р. у Автомагістралі — десятки. Завищення цін, невиконані роботи, підроблені документи. Однак це не зупинило чиновників, які після початку повномасштабного вторгнення довірили ПП «Автомагістраль»   відновлювати дорожні покриття вже без торгів. Новий 2023 р. приніс нові можливості. Тепер Департамент регіонального розвитку так само без будь-яких торгів доручив Автомагістралі відбудовувати зруйновані будинки.

«Слухайте, 16 будинків збудувати, які коштують 64 млн грн, коли я будував дороги за 4 млрд… Як ви думаєте? Зараз всі перестраюються, всі можуть бути і муляром, і штукатуром, лиш би кошти платили. Ви мені скажіть, вас чесність і прозорість цікавить, чи це заказуха? От Ви мені телефонуєте, і це очередна заказуха. Приїжджайте, ви почуєте всю правду, а хочте ми надамо вам всю правду, що творять», — відповів Скоростецький на питання журналістів щодо закупівлі техніки коштом бюджету. 

Як обирали підрядника для відновлення в Козаровичах і чому на цей вибір не вплинули кримінальні провадження і подані на тендер документи, запитали і в Департаменту регіонального розвитку Київської ОВА. 

«Про зазначене у запиті, не відомо. Крім того, відповідно до підпункту 6 пункту 47 Особливостей замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в  участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли: 6) керівник учасника процедури закупівлі був засуджений за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів», - відповіли у Департаменті.

Ще одне кримінальне провадження від березня вже 2023 р., яке розслідує прокуратура міста Києва. У справі, окрім  «Автомагістралі», фігурує і Департамент регіонального розвитку Київської ОДА, який і замовив відбудову в Козаровичах. У справі йдеться про відмивання коштів чиновниками на відбудові за участю приватних компаній.

Нагадаємо, Київська ОВА звернулася до прокуратури, аби перевірити можливе порушення законодавства під час тендерних процедур та відбудови ЖК «Ірпінські Липки».  У тендері перемогла компанія «Навітехсервіс», власниця якої ніколи не мала стосунку до будівельного бізнесу.

Також зазначимо, що 14 листопада у КОВА повідомили, що Спеціальна комісія з питань відбудови вже перевірила процес відновлення на 21 з 56 об'єктах у регіоні і серйозних зауважень не має.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!