Київ

Прокуратура з'ясує, чому тендер на відбудову в Ірпені отримала компанія, яка запропонувала вищу вартість

644 0
Власниця компанії, що перемогла, не має стосунку до будівельного бізнесу
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Київська ОВА звернулася до прокуратури, аби перевірити можливе порушення законодавства під час тендерних процедур та відбудови ЖК "Ірпінські Липки". Про це повідомляє КОВА.

У тендері змагалися компанії з пропозиціями у 430 та 605 млн грн, проте перемогла дорожча від харківської «Навітехсервіс».

Журналісти сайту «Наші гроші» в її кошторисі знайшли завищені ціни на окремих позиціях, а також відсутність детальної інформації по більшості інших позицій. Так, наприклад, в документах сказано, що компанія збирається купувати віконні блоки, але інформація про те які саме і якого виробника – відсутня, тож відсутня і можливість порівняти вказані ціни з ринковими. За словами редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова, це схоже на певний «корупційний люфт».

Як з’ясувало розслідування Bihus.Info керівницею і основною співвласницею компанії  «Навітехсервіс» є Марина Ткаченко. Для Ткаченко цей бізнес не є профільним. Жінка займається організацією івентів, продовжуючи приймати замовлення і зараз.

Подальше дослідження зв’язків Ткаченко показало, що її сестра Поліна є дружиною колишнього заступника Віталія Кличка і ексочільника Держаудитслужби Геннадія Пліса. Матір же Ткаченко керує агропідприємством, співвласником якого є тесть так званого «смотрящого за Києвом від Офісу президента» Дениса Комарницького. 

Денис Комарницький – ексдепутат Київради і соратник Леоніда Черновецького. Він мав давні інтереси в будівельному і комунальному ринках Києва. У 2020-му журналісти Bihus.Info отримали архів з документами, у яких детально описана схема роботи десятків компаній і людей, пов’язаних з Комарницьким. Київські комунальники віддавали їм мільярди гривень на ремонтні і будівельні роботи, які вказані компанії найчастіше самі не виконували, граючи ролі звичайних “прокладок” і “акумулюючи” кошти. Найвідомішим об’єктом, пов’язаним з Комарницьким, є Подільсько-Воскресенський міст – довгобуд, який вже “витягнув” з київського бюджету мільярди гривень, але досі так і не відкритий.

Ткаченко коментувати свою діяльність в будівельній компанії відмовилася. Сама ж фірма у серпні цього року вже розпочала відновлення будинку, там нині триває демонтаж пошкоджених конструкцій.

У ОВА пояснили, що другий учасник торгів київська «Нідком» при формуванні ціни не заклала кошти на додаткові витрати через інфляцію, яка може виникнути протягом будівництва.

«Це важлива складова, зважаючи на обсяги та строки робіт — 2 роки. Крім того, це обов'язкова умова, а не право учасника включати чи не включати такі витрати», — йдеться в повідомленні.

Якщо протягом цього періоду коливання цін буде незначним, а кошти держбюджету на покриття інфляційних ризиків використані не будуть, то загальна вартість будівництва зменшиться на понад 100 млн грн.

Також додали, що усі структурні підрозділи КОВА підписують договори на проведення робіт за динамічними цінами.

«Це означає, що ціни на матеріали змінюються впродовж дії договору відповідно до середньоринкової. Під час підписання актів виконаних робіт вони фінально коригуються кошторисником і на виході не можуть перевищувати середньоринкові. Наразі на цьому об'єкті жодних актів виконаних робіт ще не підписано», — зазначили в ОВА.

Там зауважили, що спецкомісія вже виїжджала з перевіркою на цей об'єкт. Водночас голова КОВА Руслан Кравченко звернувся до обласної прокуратури, аби матеріали журналістів перевірили та за потреби почали кримінальне провадження.

Нагадаємо, минулого тижня у КОВА повідомили, що Спеціальна комісія з питань відбудови вже перевірила процес відновлення на 21 з 56 об'єктах у регіоні, в тому числі в Ірпені, і серйозних зауважень не має.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!