Як львів’яни економлять електроенергію. Поради і правила

2148 0
Tvoemisto.tv розпитало у жителів Львова, чи почали вони економити електроенергію та чим запаслися на випадок зникнення світла.
Unsplash

Unsplash

Через завдані ракетні удари 10 жовтня на Львівщині електроенергію подають за зміненою схемою в обхід підстанціям, які зруйнували. Загалом тоді Львівську область атакували 15 ракет. У більшій частині міста Львова і частково в області було відсутнє електропостачання і водопостачання. 

Міський голова Львова Андрій Садовий та очільник Львівської ОВА Максим Козицький нагадують жителям міста та області, що потрібно економити світло у своїх домівках. Крім того, українців закликали ставитися до електроспоживання розсудливо вранці і ввечері. Зокрема, в «Укренерго» звернулися до громадян і попросили заощаджувати електроенергію не лише у вечірні години – з 17-ї до 23-ї, а й вранці – з 8-ї до 11-ї години.

Tvoemisto.tv розпитало у львів’ян, чи дотримуються вони правил економії світла, чи вимикають електроприлади перед виходом з дому та як готуються до зими.

Як економлять львів'яни

Жителька Львова Вікторія каже, що з сім'єю намагаються економити, зокрема, менше користуються електроприладами, але на випадок знеструмлення ще не купували нічого.

«Намагаємося економити. Менше включаємо електроприлади, електричні чайники. Ще нічого не купувала, але потрібно придбати свічки. З чоловіком думали купити електрогенератор, щоб не залишитися ні з чим», - каже жителька Львова Вікторія.

Читайте також: Що справді допомагає економити електроенергію. Прості та дієві правила

Ще одна львів’янка Олена каже, що вдома обмежують користування електроприладами, увечері вимикають світло, а пранням речей здебільшого займається вночі.

«Ми підготували павербанки, щоб мати заряджені телефони на випадок тривалого відключення. У нас є запас свічок, маємо камін і підготували дрова, також теплі речі», - каже вона.

Львів’янка Оксана пояснює, що економить вже давно через високі ціни. Запаслася свічками, ліхтариками та газовим балоном.

Про те, що економить вже давно, каже і мешканка Львова Леся, зазначивши, що близько десяти років не користується телевізором, вдома не має електрочайника, також не користується посудомийною машиною, а ввечері у домі горить лише одна лампочка.

Зазначимо, як писало Tvoemisto.tv, не всі львів'яни дотримуються економії електропостачання. Зокрема, яскраво горить світло вітрин магазинів та багато світла у квартирах мешканців. Більше тут.

Що допомагає економити електроенергію. Поради і правила

Професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри електромехатроніки та комп'ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Щур пояснює, що нині допоможе економити.

  1. У електричний чайник наливайте стільки води, скільки будете споживати за раз. Не треба для однієї чашки чаю кип’ятити літр чи півтора води. Також можна привчитися мити руки холодною водою, адже, коли вмикаєте гарячу, то прогріваються всі труби. Поки це відбувається, ви все одно миєте руки ще холодною.
  2. Окрім цього, варто стежити, щоби нічого зайвого в квартирі чи будинку не було ввімкненим. Використовуйте локальне світло замість загального – настільна лампа споживає менше електроенергії. 
  3. Буде вигідно поставити тарифний лічильник для електроенергії тим, хто такого ще не має. Це буде стимулювати до того, щоби споживати більше енергії вночі. Наприклад, гріти воду у бойлері за таймером або користуватися пральною машинкою. 

Про те, що може для економії робити місто та як краще утеплити будинок, читайте тут.

Що робити без світла, газу і тепла

Аналітик ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич, якого цитує ЕП, радить, як підготуватись до таких надзвичайних ситуацій. 

  1. По-перше, він радить купити мінімум десять пачок сухого спирту, за поточними цінами – це 300-400 грн. Це паливо у звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів. У сучасних українських реаліях сухий спирт може бути засобом підігріву та швидкого приготування їжі. Він легко запалюється сірником і горить без диму та запаху.
  2. По-друге, щоб не сидіти в темряві, можна придбати великий ліхтар з потужним акумулятором. Коштує він близько 800 грн, а його заряду вистачить на шість-вісім годин. Також варто запастися сірниками та свічками.
  3. По-третє, варто придбати портативну газову плиту за 1 тис. грн та газові балони по 100 грн.
  4. Опалювати одну кімнату у квартирі допоможе біокамін на етанолі, який коштує близько 10 тис. грн. Також необхідно подбати про резервуари для зберігання води, зокрема технічної, на кілька відер.
  5. Водночас психологиня Світлана Ройз закликає підготувати ковдри, перекус – бутерброди, печиво, придбати жувальні гумки, вони якраз допомагають знизити тривогу. Підготувати термоси з гарячим чаєм, подбати про питну та технічну воду. 

Софія Шавранська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!