Як не військовий цвинтар, то ЖК. «Лиса гора» досі під загрозою знищення

990 0
Уже декілька тижнів тривають обговорення щодо створення Національного військового меморіального кладовища, але зараз не про нього.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Активісти з Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) б'ють на сполох. Уже пів року триває боротьба за недопущення будь-яких робіт на території Лисої гори. Таку позицію відстоюють більшість активістів, передовсім через те, що Лиса гора має два природоохоронні статуси, а також містить у флорі більше 30 унікальних рослин та тварин, що занесені до Червоної книги, та вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду.

На додаток, Лиса гора є регіональним ландшафтним парком та частиною природно-заповідного фонду, землекористувачем якої є Національний історико-архітектурний музей "Київська фортеця".

Окрім того, там іще кілька років тому знаходили міни та снаряди, тому будь-яке поховання може завершитись трагічно.

18 січня земельна комісія Київради проголосувала за відмову від побудови військового кладовища на Лисій горі.

Читайте також: у Києві шукатимуть нове місце для Національного військового меморіального кладовища

Депутати зібралися на засідання комісії після того, як до Київради надійшов лист від Кабміну. Як стало відомо, 17 січня на нараді під головуванням прем’єра Дениса Шмигаля вирішили змінити місце розташування військового меморіального кладовища.

На цьому здавалося б усе – перемога – військового кладовища на Лисій горі не буде. Проте у КЕКЦ зазначають, що тепер на територію зазіхають столичні забудовники.

За словами директора КЕКЦ Володимира Борейка, Київрада не скасувала розробку детального плану території Лисої гори, за яким заповідна територія може отримати статус території під забудову.

Читайте також: невідомі зрубали 200-річні дуби поблизу музею

Більше того, деякі київські забудовники так знахабніли, що звернулися до Київради з пропозицією зняти заповідний статус з Лисої гори, щоб розпочати там будівництво житлового комплексу. У КЕКЦ додають лист, за яким ТОВ «Екобуд Альянс» ще 6 жовтня 2022 р. звернулася з відповідним листом.

«140 га території Лисої гори вони просто так зі своїх зубів не випустять, і коли шум навколо Лисої гори стихне, в тиху знімуть заповідний статус Лисої гори та почнуть там будувати ТРЦ та багатоповерхівки. Як це, наприклад, зроблено із сусідньою Чорною горою. Земля Лисої гори під забудову зараз коштує десятки млн доларів. Хто її просто так віддасть?» – наголошує директор КЕКЦ.

Наразі Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) вже готується до тяжких суддівських баталій на захист Лисої гори.
Повідомляється, що Київський окружний адміністративний суд вже зареєстрував позов активістів проти Київради на захист Лисої гори (справа № 320/1419/23), тому найближчим часом буде призначено склад суду та визначено дату судових засідань. 
Ігор Ющенко
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!