Як отримати пільги на житлово-комунальні послуги. Пояснення

6645 0
Пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються лише у грошовій готівковій формі.
Фото: Gettyphotos

Фото: Gettyphotos

У січні 2023 року завершили реформу монетизації пільг. Тепер пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються лише у грошовій готівковій формі. Нарахування відбувається в січні, а виплата - у лютому. Метою Міністерства є підтримка найменш захищених верств населення. Це є одним з основних елементів підтримання платоспроможності і соціальної підтримки громадян.

Джерело: Мінреінтеграції

Раніше було дві форми виплати: готівкова та безготівкова. Зміни, що набули чинності у січні цього року, стосуються пільговиків, які у 2022 році отримували пільги у грошовій безготівковій формі. Тоді кошти нараховували на обліковий запис в АТ «Ощадбанк», звідки спрямовувалися надавачам житлово-комунальних послуг.  З січня пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуватимуть у грошовій готівковій формі, перерахувавши через Пенсійний фонд України. Пенсіонери отримуватимуть виплати шляхом перерахування коштів на їхні пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення Укрпошти, де людина отримує пенсію. Пільговики, які не є пенсіонерами, кошти на виплату пільг отримають на їх поточні рахунки, відкриті ПФУ в Ощадбанку.

Читайте також: Соціальні допомоги продовжують діяти на період воєнного стану

Як отримати пільги?

  • Органи Пенсійного фонду України самостійно інформують пільговика про відкриття рахунку в банку;

  • Потрібно звернутися до Ощадбанку для укладення договору про відкриття банківського рахунку, щоб одержати кошти з такого рахунку;

  •  Якщо ви бажаєте отримати пільги на  рахунок в іншому банку або через відділення Укрпошти, то потрібно звернутися з відповідною заявою до органу ПФУ.

У Міністерстві підкреслюють, що пільговики, які отримають пільгу у грошовій готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги. Тобто АТ «Ощадбанк» більше не адмініструватиме розрахунки пільговика з надавачами житлово-комунальних послуг як це було при наданні пільги у грошовій безготівковій формі.

Нагадаємо, що 27 грудня 2022 року, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення продовжити виплати усіх соціальних допомог без подачі відповідних заяв. Раніше таке рішення стосувалося тих осіб, що проживають на території проведення бойових дій або тимчасово окупованих. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!