Як правильно провадити профілактику онкологічних захворювань. Пояснення онколога

1245 0
Медики наголошують, що львів’яни менше стали приходити на огляди з початку епідемії коронавірусу.
Фото умовне

Фото умовне

Рак буває абсолютно різний, і для його ідентифікації та якомога швидшого лікування потрібно регулярно обстежуватися у лікарів. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Тvoemisto.tv розповів генетик, керівник відділення онкології медичної лабораторії «Діла» Дмитро Шапочка та лікар-онколог медичного центру «Дельта Мед» Ярина Шан. 

«Рак – це лише гістологічний діагноз. Є різні види пухлин – той же рак, саркома, тому доки не має верифікованого гістологічного діагнозу, називати його так не можемо. Ми ж не порівнюємо гастрит із інфарктом… Рак також є різний, з різним патогенезом, прогнозом і перебігом. Частина діагнозів під час гістології відсіюються. Зараз біопсія набагато доступніша, а методика гістологічної діагностики сучасніша і точніша», – зазначила Ярина.

Також Дмитро Шапочка наголошує, що люди все ще рідко обстежуються на наявність онкологій. 

«Так, у медицині, як і в інших галузях, розвиваються технології, прилади стають точніші, що дозволяє з більшою чутливістю виявляти онкологічні захворювання. Але це все краще запрацює на загальнонаціональному рівні, коли буде система застосування цих технологій. Йдеться про системний скринінг. Наприклад, якщо є старіші технології чи скринінгові програми, але охоплення населення ширше, це суттєво вплине на зменшення захворюваності, ніж тоді, коли будуть доступні найсучасніші методи, але при тому взагалі не організована загальнонаціональна програма застосування тих методів», – каже генетик.  

Читайте також: Чи впливають куріння та якість повітря на розвиток раку легень

За його словами, скринінг – це масове обстеження певної категорії населення із застосуванням простих і недорогих методик для раннього виявлення або попередження тих чи інших патологій. І за цими показниками роблять висновки, як з року в рік динаміка захворюваність і смертності знижується чи підвищується. На сьогодні в Україні не має жодного онкологічного скринінгу у тому вигляді, якому мала б бути. В країні використовують опортуністичний скринінг, тобто обстеження за зверненням.

Щоб обрати правильний скринінг лікар-онколог радить не займатись самодіагностикою, а звернутись до сімейного лікаря та спитати, які методи скринінгу існують, наприклад, для раку молочної залози чи раку шийки матки. 

За словами Ярини Шан, за час коронавірусу було зниження рівня виявлення пухлин. Реальної статистики знати не можемо, але є підозри, що можемо втратити ціле покоління. Водночас онколог закликає батьків юних дівчат зробити щеплення від раку шийки матки (до 15 років одноразово, після 15 років двічі). Додає, що зараз існує державна програма із вакцинації від раку шийки матки, у Львові вакцина доступна і її можна зробити у Західноукраїнському дитячому медичному спеціалізованому центрі.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали онкологічні захворювання. Під час ток-шоу експерти пояснили причини виникнення онкозахворювань, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!