Чи впливають куріння та якість повітря на розвиток раку легень

621 0
Є випадки, коли на рак легень хворіли молоді пацієнти, які ніколи не курили.
фото умовне

фото умовне

За статистикою, рак легень діагностують лише у 40% курців. При тому, аналіз впливу куріння на розвиток раку легень вираховують по-іншому: спостерігають не за курцями, а навпаки за здоровими людьми, які не курять. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Тvoemisto.tv розповів генетик, керівник відділення онкології медичної лабораторії «Діла» Дмитро Шапочка.

«Так, паління суттєво підвищує розвиток певних форм раку легень, трахей, носоглотки, тобто органів, на які діє нікотин. Але це не означає, що всі хто курить, матимуть рак легень, а всі, хто не курить – ніколи не матимуть», –  пояснив він.

Читайте також: Які чинники можуть сприяти виникненню раку. Пояснення онколога

До думки Дмитра Шапочки схиляється і лікарка-онкологамедичного центру «Дельта Мед» Ярини Шан. Вона теж вважає, що шкідливі звички далеко не завжди впливають, адже відомі випадки, коли на рак легень хворіли молоді пацієнти, які ніколи не курили.

Щодо некурців, то часто пухлини легень є з так званими драйверними мутаціями (такими, які призводять до розвитку пухлини). Доведено, що спочатку відбувається мутація, а інші фактори, як от, забруднення повітря, сприяють тому, що ці клітини дають початок пухлині. Там, де забруднення повітря є вищим, кількість хворих на рак суттєвіша. У світі такими місцевостями є регіони Південно-Східної Азії, в Україні – Кривий Ріг, де чимало промислових об’єктів.

Читайте також: Рак – не вирок, а один із етапів життя. Що варто знати кожному 

«Раджу менше думати про вплив стресу та те, чи наша місцевість сильно забруднена, чи ні. Це все не так критично впливає. Краще періодично обстежуватись. Логіка у тому, що коли буде рання профілактика і діагностика, тоді буде вищий шанс ефективно пролікувати пухлину і зменшить ризик виникнення рецидиву», – додав Дмитро Шапочка.

 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали онкологічні захворювання. Під час ток-шоу експерти пояснили причини виникнення онкозахворювань, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Партнерами випуску «Онкологія» є: Медичний Центр «Дельта Мед» та мережа медичних лабораторій ДІЛА.

Зазначимо, темою першого випуску ток-шоу «Консиліум» стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!