Як правильно виходити з посту. Поради

1922 0
Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України підібрав рекомендації, які допоможуть вийти з посту і насолодитися Великоднем без шкоди для здоров’я.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Чому постування – це стрес для організму

Великий піст є найдовшим і найбільш суворим з усіх православних постів, тому вихід з нього є стресом для організму.

Оскільки людина упродовж посту не їсть білкову їжу тваринного походження, її організм припиняє виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, молочних продуктів і яєць.

Читайте також: Львів'ян кличуть у Шевченківський гай на Великдень і обливаний понеділок. Програма

Якщо ж людина одразу після посту надмірно споживатиме м’ясні страви, то потужності організму не в стані їх належно переробляти. Відтак, збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної, дихальної, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.

Як виходити з посту

Потрібна насамперед помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового пасхального тижня спробувати смачні наїдки у Вас ще буде час.

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу і звичайну. До того ж, дуже маленькими порціями:

  • вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів, крім того, не треба змішувати кілька страв одразу;
  • випивайте півсклянки теплої води перед прийомом їжі, що зменшить відчуття голоду та попередить;
  • будьте обережними зі свіжою випічкою, не бажано навантажувати шлунок;
  • поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м'ясо (краще – індичку, курку, кролика, яловичину);
  • надайте перевагу відвареному чи тушкованому способу приготування страв;
  • не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів, (як сирих, так і в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
  • білкові продукти краще їсти в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі);
  • встановіть часові проміжки на сніданок, обід та вечерю, не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте побільше рухатися в перервах між їжею, щоб полегшити процес травлення.

Від споживання яких продуктів краще утриматись

У перші 2-3 дні після закінчення посту краще не вживати:

 
  • соління та маринади;
  • випічку, чіпси та солодощі;
  • газовані напої;
  • алкогольні напої.
 

Зі спиртним теж слід бути обережними: краще трохи якісного червоного вина. Алкоголь у малих дозах сприяє травленню, а у великих – отруює організм.

Роботу шлунку можна полегшити за допомогою готових препаратів – ферментів, оскільки власних ферментів в організмі під час посту поменшало, і вони не в змозі впоратися з важкою їжею. Пам’ятайте, що перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не нашкодило організму.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!