Як у Львові святкуватимуть Великдень-2023

2677 0
Tvoemisto.tv зібрало актуальну інформацію щодо відзначення Великодня цього року.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У неділю, 16 квітня, християни східного обряду відзначатимуть Воскресіння Христове. Tvoemisto.tv зібрало актуальну інформацію щодо відзначення цього свята у 2023 році, зокрема, про те, чи будуть нічні богослужіння, як курсуватиме громадський транспорт та чи відбудуться традиційні святкування у Шевченківському гаю.

Богослужіння на Великдень

Через повномасштабну війну та комендантську годину, що триває у Львові з 00:00 до 05:00 год, традиційні нічні Великодні богослужіння не відбуватимуться. Усі Богослужіння сформували з урахуванням комендантської години. Детальніше про проведення Богослужінь та актуальний розклад освячення пасок у львівських храмах читайте тут. 

Читайте також: Чи скасують комендантську годину на Великдень на Львівщині

Чи будуть святкування у Шевченківському гаю?

У Шевченківському гаю впродовж 16 та 17 квітня гостей музею знайомитимуть з давніми традиціями, водитимуть гаївки та пригощатимуть гостей. Для відвідувачів буде можливість навчитися давніх танців з музичними фолькгуртами та придбати вироби народних майстрів, смаколики та музейні сувеніри в облаштованих ятках.  Вартість квитків становить від 100 до 150 гривень. Придбати квитки можна онлайн за посиланням. Ознайомитися із програмаю заходів можна тут.

Читайте також: Великдень у Львові та селах відзначали по-різному. Старі фото та традиції

Як курсуватиме громадський транспорт?

На Великодні свята громадський транспорт у Львівській громаді курсуватиме відповідно до розкладу «вихідного дня». Вранці автобуси та електротранспорт виїдуть на свої маршрути. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі ЛМР.

Також до Великодніх свят у Львові підсилять роботу громадського транспорту, який курсує до міських цвинтарів.  Так, 16-17 квітня та 22-23 квітня на тролейбусному маршруті №31, який їде до Сихівського кладовища, курсуватиме 4 транспортні одиниці. А на автобусному маршруті №55, який їде до Голосківського цвинтаря, працюватиме 2 машини.

Як стежитимуть за порядком?

На Львівщині правоохоронці забезпечуватимуть публічний порядок та дотримання законності. На Великодні свята патрулі поліції будуть максимально наближені до храмів, у яких відбуватимуться богослужіння. Правоохоронці збільшили кількість слідчо-оперативних груп, які реагуватимуть на звернення громадян.

Читайте також: СБУ попереджає про можливі релігійні провокації рф на Великдень

Якою буде погода на Великдень?

На Великдень стовпчики термометрів максимально сягатимуть 16 градусів тепла. Зокрема, 16 квітня вночі у Львові без істотних опадів, вдень невеликий дощ. Вітер східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі коливатиметься від 2° до 7° тепла, вдень очікується потепління до 16° тепла.  17 квітня у Львові падатиме невеликий дощ. Вітер східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 4° – 9° тепла, вдень 8° – 13°.

Як працюватимуть ЦНАПи?

У суботу, 15 квітня, львівські ЦНАПи працюватимуть за скороченим графіком з 09:00 до 15:00. Не працюватиме лише ЦНАП на пл. Ринок, 1 Однак, з понеділка, 17 квітня, усі офіси працюватимуть за звичним графіком. 

Чи будуть додаткові вихідні

Через чинний в Україні воєнний стан додаткових вихідних, які були раніше на Великдень – не буде. Загалом у квітні буде 10 вихідних днів, а робочих – 20. Відпочивати українці зможуть тільки у суботу та неділю: 1,2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 числа.

Нагадаємо, напередодні Tvoemisto.tv зібрало думки відомих екскурсовода, фольклористки та етнографині про львівські традиції святкування Великодня. Освятити кошик, з'їсти великодній сніданок, відвідати родину, почути гаївки у Шевченківському гаї, обмінятись писанками та вмитися крашанками. Які з цих традицій притаманні місту Львову читайте за посиланням. 

Антоніна Костик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!