«Незламні матусі» у Львові. Хто зараз там живе і як вагітні переселенки можуть отримати житло

1074 0
Жінки можуть жити в будинках Центру матері та дитини, поки немовляті не виповниться 1 рік.
Unsplash

Unsplash

У Львові є будинки, де проживають породіллі та вагітні переселенки, що переїхали з зони бойових дій. Загалом у мікрорайоні Тракту Глинянського у Центрі матері і дитини «Незламні матусі» можуть мешкати понад 100 людей, наразі там є 42 особи, тобто 11 сімей. Центр продовжує приймати людей. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник управління «Служба у справах дітей» ЛМР Володимир Фридрак.

Читайте також: Зміни у призначенні виплат для ВПО. Що нового

«Наразі у будинках проживає 42 особи, серед них є 28 дітей: 15 хлопчиків та 13 дівчаток. Ми продовжуємо приймати вагітних жінок, а також жінок, в яких є дитина до 1 року. Ми не відправляємо туди чоловіків, а лише жінок з дітьми. Сім'я може проживати там, доки дитині не виповниться 1 рік. Наприклад, якщо в жінки вже є троє дітей і вона вагітна, то вони зможуть там жити до 1 року немовляти», – повідомив Володимир Фридрак. 

Зокрема, він зазначив, що у цьому Центрі працюють психологи та соцпрацівники. Вони постійно акцентують жінкам на тому, що це тимчасове житло і допомагають будувати плани на майбутнє.

«Більшість жінок потім виїжджають в орендоване помешкання або додому, якщо їхній дім розташований вже на звільненій території. Іноді навіть швидше з'їжджають, до закінчення терміну. Також є ті, кому ми допомагаємо поселитись у комфортні умови, де приймають ВПО. Ми кожному допомагаємо обрати найкращий подальший варіант розміщення», – додав керівник управління. 

У разі необхідності проживання у будинку потрібно звернутися в ЦНАП, там проконсультують та пояснять, які документи потрібні. Розгляд звернення триває три дні, потім жінкам дають зворотній зв'язок, показують Центр проживання, розказують правила і в межах декількох днів заселяють. 

Нагадаємо, будиночки для вагітних переселенок у Львові відкрили в 2022 році. Мешканки та їхні діти можуть розраховувати на цілодобовий медичний супровід. Зі слів керівника дитячої Лікарні Св. Миколая Івана Міськіва, у Центрі передбачили постійне перебування патронажної медсестри, яка буде займатись дітками, а також середнього акушерського персоналу, який допомагатиме вагітним підготуватись до пологів. Житло добре адаптоване для зими, є електричне опалення. У кожній кімнаті – два двоспальні ліжка, що дозволяє розміститися 4 особам. Формат розміщення може змінюватися, тобто в кімнаті може проживати жінка і кілька її дітей. 

Юлія Кметик

Фото: Андрій Садовий

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!