Як Василь Стус та Ігор Калинець ходили з вертепом та що буде з соцвиплатами у 2023. Підсумки доби

1151 0
Нині 9 січня та 320 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Ситуація на фронті: російські окупанти сконцентрували максимальні зусилля на тому, щоб вийти на кордони Донецької області. Особливо важко зараз в Соледарі, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.  За її словами, на Сході ситуація складна. На деяких ділянках Донецької області Сили оборони України потрохи, крок за кроком, просуваються вперед. А на деяких – наступає ворог. Наступає не лише регулярна армія, але й приватні.

Бахмут тримається, попри атаки російських окупантів. Туди будуть перекинуті додаткові підрозділи, також по окупантах посилять вогонь. Як зазначив президент України Володимир Зеленський, більша частина міста зруйнована російськими ударами, Сили оборони відбивають постійні спроби російських наступів. Також тримається Соледар. Хоча там ще більше руйнувань і дуже тяжко…

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку і Червонопопівку Луганської області та Соледар, Красну Гору, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Водяне, Первомайське, Красногорівку, Мар’їнку, Побєду і Новомихайлівку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних та артилерійських військ завдали 24 удари по районах зосередження окупантів, а також три – по позиціях його ЗРК. Уражено також склад паливно-мастильних матеріалів.

Відзначається тенденція до погіршення морального стану особового складу ворога. Так, серед військових 127-ї окремої розвідувальної бригади, що дислокується в окупованому Севастополі, шириться думка про закінчення війни на будь-яких умовах. Значна кількість озброєння та техніки, що прибуває для навчання особового складу ворога до Білорусі із РФ знята із зберігання та потребує ремонту. До робіт залучаються білоруські військові.

Читайте також: Україна звільнила з полону ще 50 військових. Серед них є оборонці Маріуполя та хлопці з Донецького напрямку, з-під Бахмута.

Акцент дня: Опісля були арешти. Як Василь Стус та Ігор Калинець ходили з вертепом у Львові. У вертепі 1972 року взяли участь близько 50-ти колядників. Заколядовані гроші витратили на адвокатів для заарештованих друзів.

«У час різдвяних свят люди були всі заклопотані – хто вчився, хто працював, та й переслідування були, тому ми збиралися 31 грудня і цілий вечір та цілу ніч ходили колядувати. Загалом було десь близько 50 осіб. Одягався хто як хотів – хто в народні одежі, хто перебирався в якихось персонажів, решта – вбирали те, що мали. Особисто я мав зі собою «козу», яка тарахкала, коли потягнути за шнур», – пригадує поет, прозаїк та політв’язень Ігор Калинець.

Ключові події:

1. Уряд цьогоріч забезпечить усі соцвиплати незалежно від ситуації на фронті, – віцепрем’єрка. «Протягом 2022 року ми провели успішні перемовини і забезпечимо 2023 рік стабільним фінансуванням за рахунок макрофінансової допомоги ЄС в обсязі 18 млрд євро на цей рік і за рахунок суттєвої допомоги з боку США, яка дозволить покривати дефіцит українського бюджету кожного місяця», – заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина;

2. Енергетики готують для Києва «парасолю», яка допоможе уникнути відключень світла. Із середини лютого кияни все рідше залишатимуться без відключень електроенергії. Реалізовується план, згідно з яким столиця зможе уникнути тотальних відключень електроенергії.

«У містах буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій. Щоб, якщо система не працює, всі отримали живлення, тепло і воду», – розповів керівник Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

3. «Помістити «на карантин». У Литві вирішують, що робити з Достоєвським, Чайковським та Пушкіним. Міністр культури Литви Симонас Кайріс вважає, що під час війни в Україні «треба відпочити» від творів російської культури;

4. В Мінреінтеграції роз'яснили, як оформити українську пенсію за кордоном. Це можна зробити дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду.

Читайте також: Українцям розповіли, що робити, якщо спізнилися на свій рейс через тривогу. Квиток дійсний ще упродовж наступних 24 годин;

5. У Львові пройде «Фестиваль колядок святого Йоана Павла ІІ». До участі запрошують церковні, шкільні і громадські гурти, а також професіоналів та аматорів.

На цю ж тему: Охочих запрошують на Різдвяну коляду у музей Михайла Грушевського у Львові. У програмі вечора разом із колядами пройдуть літературні читання.

А також: У Берліні заколядували для українських біженців. Найбажанішим різдвяним подарунком стали б танки Leopard, які би нарешті зважилась надати Україні Німеччина.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!