Як зарадити синдрому дефіциту уваги та гіперактивності у дітей. Пояснення психолога

752 0
Синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) нині спостерігається у 3-5% дітей.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Синдром дефіциту уваги та гіперактивність – це розлад, пов’язаний із порушенням психоемоційного розвитку. Спостерігається як у дітей, так і в дорослих та має три ознаки – труднощі довільної уваги, тобто концентрації, переключення уваги, швидка виснажливість; імпульсивність, непередбачуваність в діях і думках; рухова розгальмованість, пояснює Tvoemisto.tv психологиня, психотерапевтка за напрямками психодрама, дитяча та юнацька психотерапія Дитячого Центру Здоров’я ім. Анни Мазуренко Юлія Кудрявцева. 

«Є багато причин виникнення СДУГ. Найчастіше – важкий перебіг вагітності, важкі пологи або соматичні недуги на першому році життя дитини. В таких випадках дитячий мозок страждає від короткочасної шкідливості, як-от асфіксії, або ж тривалої. Наприклад, мама під час вагітності важко перехворіла на грип, і в підсумку мозок плоду починає розвиватися зі змінами: страждають лобні частки і підкірка – зони, які відповідають за контроль та емоції», – розповідає психологиня. 

Читайте також: Що не так з реабілітацією військових та чому це стосується кожного

За її словами, розлад стає помітно уже в два-три роки: дитина більш активна й непосидюча, аніж її ровесники. Якщо батьки запідозрили наявність СДУГ у чада,  то, насамперед, потрібно привести дитину до невролога або психіатра, проконсультуватися з гастроентерологом, перевірити слух. 

Психологиня пояснює, що СДУГ можна попередити і для цього має бути правильне виховання і залучення спеціалістів, зокрема психологів. Також обов’язковою є консультація психіатра та відсутність соматичних причин. Наприклад, якщо в дитини порушений сон, вона буде неспокійна, невиспана.

«В моїй практиці був випадок, коли на прийом привели чотирирічну дитину, і батьки скаржилися, що вона гіперактивна й неслухняна. Але, як з’ясувалося, їй треба було до сурдолога, бо в неї порушення слуху. Результати дослідження вказали на туговухість. Дитина не чує, не розуміє людської мови, а батьки нарікають, що вона нечемна».

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv вже мало розмову з Юлією Кудрявцевою про синдром дефіциту уваги та гіперактивності, ознайомитись з якою можна за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!