Які медичні довідки потрібні для школи. Роз’яснення від МОЗ

7444 0
Для шкіл потрібні лише дві медичні довідки.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У Міністерстві охорони здоров’я нагадують, що з березня 2018 року «Медична карта дитина» більше не подається у школу. Натомість, для шкіл потрібна «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду». Про це інформує прес-служба МОЗ.

«Якщо ви прийшли до школи, а від вас вимагають «Медичну карту дитини» (форма №026/о) –  документ на купу сторінок, що заповнювався від руки медиками та зберігався у школі, скажіть, що його скасували. Цей документ ще від березня 2018 року більше не потрібен для прийняття дитини до школи, проте досі у деяких навчальних закладах його продовжують вимагати за звичкою», – зазначила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.  

Читайте також: Усі медичні довідки українцям видаватимуть сімейні лікарі

Вона додала, що зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки останні не мають ліцензії на медичну практику.

Для шкіл потрібні лише довідки про проходження медичного огляду у свого сімейного лікаря або педіатра. Таким документом є довідка форми №086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду», яку видає педіатр після огляду дитини та зазначає у ній:

  • прізвище та ім’я дитини, дату її народження і стать;
  • місце проживання дитини, телефон батьків;
  • найменування загальноосвітнього навчального закладу, клас;
  • дату проведення обов’язкового медичного профілактичного огляду (а також дату попереднього профогляду і рекомендовану дату наступного);
  • висновок про стан здоров’я дитини (якщо школяр має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, в цій довідці може бути зроблено відповідний запис);
  • групу для занять фізичною культурою;
  • рекомендації.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

Крім цього, за необхідності лікар може направити дитину на вакцинацію, базові аналізи чи до вузьких спеціалістів. Іншим необхідним документом є довідка форми № 63/о «Карта профілактичних щеплень»

Ця довідка містить інформацію про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитись із наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини.

Читайте також: У МОЗ спростували популярні міфи про здорове харчування

Якщо дитина була вакцинована вчасно за Календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводитимуть вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно, дані у карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідки не потрібно.

Водночас, у школі можуть попросити принести довідку про щеплення, якщо у навчальному закладі немає таких даних дитини (наприклад, ви перейшли у нову школу). Так само довідка буде потрібна, якщо вашій дитині робили щеплення планові чи пропущені.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!