Що робити батькам, якщо дитина ковтнула предмет. Поради хірурга

35067 0
Дитячий хірург Андрій Дворакевич розповів про те, які предмети найчастіше ковтають малюки та що робити батькам у таких випадках.
фото: dyslexiahelp.umich.edu

фото: dyslexiahelp.umich.edu

Одна із проблем, із якою часто стикаються лікарі, – коли малюки ковтають дрібні предмети. Про це в матеріалі Tvoemisto.tv розповів дитячий хірург Андрій Дворакевич, спеціаліст з ендоскопічної та лапароскопічної хірургії Медичного центру Medicover, а також керівник операційного блоку в Охматдиті.

За його словами, здебільшого це стається з дітьми від двох до п’яти років. Батьки мають розуміти, що це легше попередити, аніж потім боротися із наслідками. Такі операції важкі. Можуть бути ускладнення, адже є небезпека, що предмети потраплять у бронхи. Основні симптоми, які супроводжують такий випадок: кашель, слинотеча, дихання зі свистом і, звісно, відсутність того предмету, з яким дитина щойно бавилася.

Читайте також: Як вчасно розпізнати апендицит. Дитячий хірург про перші симптоми

«Тоді треба негайно приїхати в лікарню, зробити необхідні обстеження. У народі радять підняти дитину за ніжки і максимально побити по спині. Але це не завжди спрацьовує», – каже хірург і додає, що найчастіше малюки ковтають копійки, батарейки, горіхи, горох.

«Монети, яка потрапляє у шлунок, дитина позбудеться природним шляхом. А батарейка спричинить хімічну реакцію і може значно травмувати слизову шлунку чи стравоходу. У таких випадках проводять бронхоскопію чи езофагоскопію – вводять камеру через бронхи і витягають предмет. Це треба робити максимально швидко, упродовж кількох годин», – зазначає Андрій Дворакевич.

Детальніше читайте в матеріалі: У нас діти не плачуть. Як у Львові малюкам роблять складні операції


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!