Які ракети росіяни запустили по Львівщині під час масованих обстрілів

8716 0
Протягом 10-11 жовтня росіяни, зокрема для обстрілів Львова та області, застосовували високоточну зброю – крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

За два дні, 10 та 11 жовтня, лише в зоні відповідальності повітряного командування «Захід», на Заході України, вдалося знищити 8 крилатих ракет та 6 БпЛА ворога. Крім того, сьогодні, 12 жовтня, винищувальна авіація командування знищила 5 дронів-камікадзе Shahed-136 на півдні країни.

Джерело: Пресслужба ПК Захід

Як уточнили у коментарі Tvoemisto.tv у Львівській ОВА, протягом 10-11 жовтня росіяни, зокрема для обстрілів Львова та області, росіяни застовували високоточну зброю – крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95МС. 

Читайте також: Війська рф були заскочені зненацька. Британська розвідка оцінила нові успіхи ЗСУ

Х-101

Х-101 – стратегічна крилата ракета класу «повітря  земля» з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності, розроблена конструкторським бюро «Радуга». Ракети Х-101 неодноразово застосовували в ході військової операції росії в Сирії, що стала першим їх бойовим застосуванням, а також широко використовують у ході повномасштабного вторгнення росії в Україну. Орієнтовна вартість Х-101 становить 13 мільйонів доларів за одиницю, а дальність польоту – 3000-5000-5500 (за різними даними).

Ракета Х-101

Х-555

Водночас Х-555 – російська крилата ракета, є глибокою модернізацією радянської Х-55. Випробування Х-555 розпочалися у 2000-х р., на озброєння в рф прийнята 2010 р. Дальність її польоту становить 2 тисячі кілометрів, а вартість – орієнтовно 7,5 млн грн. Застосовувалися такі ракети для авіаційних ударів російських ВКС по об'єктах у Сирії в листопаді 2015 року (носії – Ту-95МС та Ту-160), а 18 березня 2022 року, імовірно, російськими ракетами Х-55 завдали удару по авіаремонтному заводу у Львові.

Ракета Х-55

«Крилаті ракети повітряного базування Х-101, Х-55 – новіші, більш точні й удосконалені, з наведенням на кінцевій ділянці польоту за допомоги телевізійних головок. Тобто оператор має можливість у літаку наводити їх на необхідну ціль. Останнім часом використовують саме такі ракети. Їх пускають зі стратегічних літаків Ту-95М, Ту-160, Ту-22М3»,пояснював у матеріалі Tvoemisto.tv генерал-лейтенант у відставці, ексзаступник начальника штабу ЗСУ Ігор Романенко.

Читайте також: Українська ППО сьогодні збила 20 російських ракет та 13 дронів

Нагадаємо, 10 жовтня, вранці, росіяни завдали масового ракетного удару по території України. О 07:27 розпочалася повітряна тривога, яка тривала до 12:30. На Львівщині та у Львові зафіксували вибухи на об’єктах критичної інфраструктури. Загалом 15 ракет атакували Львівську область. Через обстріли електропідстанцій у більшій частині міста Львова і частково в області не було електро- і водопостачання. Понад 80% світлофорів не працювало. Також у Львові повідомляли про відсутню подачу гарячої води та труднощі зі стільниковим зв’язком. У місті було відключене вуличне освітлення і гучномовці. 

Уранці 11 жовтня по Україні знову оголосили масштабну повітряну тривогу. Російські військові завдали ракетного удару по об’єкту енергетики. Відомо про три вибухи на двох об‘єктах енергетики у Львівській області. Як повідомив Андрій Садовий, унаслідок ракетного удару 30% Львова залишились тимчасово без електроенергії. Також перебої з водопостачанням у Сихівському та Франківському районах міста. Мер попросив містян зробити невеликі запаси води. Також відомо про постраждалого внаслідок обстрілу у Львові. Станом на ранок 12 жовтня електропостачання відновили до всіх населених пунктів області.

Ольга Коваль

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!