Що зміниться з мобілізацією в Україні

2078 0
Tvoemisto.tv пояснює, які закони підписав президент 2 квітня та що зміниться для військовозобов'язаних.
фото умовне

фото умовне

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, які зменшують вік мобілізації з 27 до 25 років, запроваджують електронний кабінет військовозобов'язаного та скасовують статус «обмежено придатний». Про це свідчать картки законопроєктів 9281, 10062 та 10313 на сайті Верховної Ради. 

Законопроєкт 9281 щодо мобілізації з 25 років

Його ухвалили у Верховній Раді ще в травні 2023 року. Тоді парламент зменшив призовний вік до 25 років. Це рішення дозволить мобілізувати більше молоді до ЗСУ.

Документ передали президенту, проте він кілька місяців не ставив під ним свій підпис. У Офісі Президента це не коментували. 

Додамо, що норма про мобілізацію з 25 років включена також до урядового законопроєкту про мобілізацію, поправки до якого перед другим читанням наразі розглядають у парламенті. 

Раніше українці віком 18-27 років підлягали призову на строкову військову службу, а старші 27 років ставали на військовий облік військовозобов’язаних і підлягали мобілізації. Тобто мобілізувати в Україні могли лише тих, кому виповнилося 27 років, а тих, хто молодше – лише на добровільній основі. Також могли мобілізувати чоловіків, які молодші за 27 років, але проходили строкову службу.

Законопроєкт 10062 щодо електронного кабінету

Його ухвалили у Раді у січні 2024 року. Згідно з ним, до реєстру військовозобов'язаних «Оберіг» з інших державних реєстрів потраплятиме інформація про військовозобов'язаних: номери телефону і адреси електронної пошти, відомості про володіння іноземними мовами, про документи, що дають право громадянину України на виїзд за кордон, про наявність водійського посвідчення і права на володіння зброєю, результати медичного огляду, участь громадянина в бойових діях. Усе це буде доступно через електронний кабінет військовозобов'язаного.

Законопроєкт 10313 щодо скасування статусу «обмежено придатний»

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», №10313 у березні 2024 року. 

За новими правилами є лише два стани: «придатний» і «непридатний» до військової служби. Статут «обмежено придатний» скасували. Тож повторна лікарська комісія має визначити, до якої саме категорії віднести людину, якщо раніше її вважали «обмежено придатною».

Нагадаємо, у жовтні 2023 року колишній міністр оборони Британії Бен Воллес закликав українську владу до мобілізації молоді, якої не вистачає на фронті. «Середній вік бійців на фронті — понад 40… Можливо, настав час переоцінити масштаби мобілізації України», – написав він у колонці для The Telegraph.

Раніше були повідомлення, що до війська в 2024 році мають залучити 500 тисяч людей. Екскомандир роти батальйону «Айдар» Євген Дикий заявляв, що цього замало. Проте нещодавно головнокомандувач ЗСУ Сирський сказав, що завдяки перерозподілу навантаження між окремими частинами й підрозділами Сил оборони і проведення огляду можливостей українського війська вдалося «суттєво зменшити» потреби у мобілізації резервістів. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!