Європарламент проголосував за надання Україні пакета допомоги на 50 млрд євро

469 0
За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього.
Умовне фото

Умовне фото

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні цих коштів впродовж 2024-2027 років. Про це передає Громадське.

За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього.

Читайте також: ЄС планує поставити в Україну майже 170 тисяч артснарядів

Під час засідання Європарламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України. Загальні 50 мільярдів євро розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років.

Раніше в українському уряді стверджували, що розраховують отримати перший платіж за програмою Ukraine Facility на суму 4,5 млрд євро вже у березні.

Зі свого боку, щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.

Принаймні кожні чотири місяці Європарламент запрошуватиме Єврокомісію для обговорення реалізації реформ, які український уряд планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС в межах так званого «Плану України».

Читайте також: Зараз готується «План України», – керівниця Українського форуму в Chatham House

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv спілкувалося з керівницею Українського форуму в Chatham House (Лондонський Королівський інститут міжнародних відносин) Орисею Луцевич, яка пояснювала, що програма Ukraine Facility затверджена Європейським парламентом в загальних межах бюджету і трьох основних її складових. Перша і найбільша – майже 30 мільярдів євро на мікрофінансову підтримку бюджету України. Друга – на підтримку сектору економіки, бізнесу, страхування інвестицій і залучення приватного капіталу в Україну. Третя і найменша – це технічна допомога. Це не єдині кошти, які йтимуть в Україну. Але для громад, громадянського суспільства в цьому форматі цікаве те, що цей план включає механізм консультації EU code of conduct. Проєкти, які отримуватимуть фінансування через цей механізм, мають пройти обговорення, залучення різних груп інтересів, як-от ветеранів чи інших. Це допоможе розвивати ці консультації, це залучення. Також там передбачений певний відсоток коштів, які мають іти на розвиток місцевих громад – мовилося про 15%. Детальніше читайте тут. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!