З «Азовсталі» евакуйовано всіх жінок, дітей та людей похилого віку

1963 0
Частину маріупольської гуманітарної операції завершено.
Фото: ДСНС

Фото: ДСНС

Із заводу «Азовсталь» евакуювали всіх жінок, дітей та людей похилого віку. Про це повідомила віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено»— написала вона.

Читайте також: Під час евакуації цивільних росіяни вбили трьох захисників «Азовсталі»

На території заводу «Азовсталь» все ще залишають українські захисники, які тримають оборону попри переважаючу кількість російських окупантів. У бомбосховищах заводу без належної допомоги перебувають сотні поранених бійців.

Родичі та близькі захисників постійно звертаються до української влади та міжнародної спільноти, аби їх негайно врятували. Зокрема, просять застосувати операцію так званої «extraction», подібну до операції «Динамо», яку провели сили Союзників під час облоги Дюнкерка в червні 1940 року. Тоді, під час битви за Францію рятувальні кораблі евакуювали по морю англійських, французьких і бельгійських військових, а також созні підрозділи, коли на суходоі їх зусібіч оточили сили Вермахту.

Військово-політичне керівництво України запевняло, що докладає максимальні зусилля на дипломатичному рівні, що врятувати оборонців Маріуполя. Для того, щоб здійснити деблокаду міста військовим шляхом, Україна бракує важких артилерійських систем та підтримки авіацією.

Читайте також: Знищення українських захисників у Маріуполі поставить крапку на перемовинах

Нагадаємо, що міськрада Маріуполя повідомила, що 1 травня можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Раніше, 30 квітня, з «Азовсталі» евакуювали 20 цивільних. Учора близько 100 мешканців прибули на підконтрольну територію.

Зазначимо, 3 травня у Запоріжжя приїхала перша група цивільних українців, яким 1 травня вдалося залишити заблокований завод «Азовсталь» гуманітарним коридором. А 6 травня під час евакуації цивільних громадян із Азовсталі від російських обстрілів загинули три українські захисники, ще шестеро отримали поранення.

Також, 6 травня, із «Азовсталі» вдалося врятувати 50 жінок, дітей та людей похилого віку.

Додамо, що Маріуполь залишається заблокованим російськими окупантами вже два місяці. Вони систематично обстрілюють цивільну інфраструктуру міста. За попередніми оцінками, там загинули вже від 5 до 20 тисяч мешканців. Окупанти замітають сліди звірств і злочинів, спалюючи тіла людей у мобільних крематоріях. Частину маріупольців примусово вивозять на територію ОРДО або до Росії.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!