За один день у Львові та Винниках ошукали двох людей. Що за схема і як не стати жертвою

20181 0
Шахраї взламують акаунт та надсилають онлайн-друзям приватні повідомлення з проханням позичити кошти.
фото умовне

фото умовне

Протягом 13 вересня двоє мешканців звернулися до поліції щодо шахрайства. Шахраї взламують акаунт, надсилають онлайн-друзям приватні повідомлення з проханням позичити кошти, оголошують про фейковий збір коштів на ЗСУ, лікування чи волонтерські проєкти, а також надсилають підозрілі посилання. Про це повідомила пресслужба поліції Львівської області.

Зокрема, 13 вересня до поліції звернулася 23-річна львів’янка, яка в мережі «Інстаграм» отримала від подруги прохання позичити їй гроші в сумі 4400 гривень та переказала вказану суму із своєї банківської картки. Як з’ясувалося в подальшому, невідома особа зламала сторінку подруги заявниці та від її імені надсилала подібні оголошення.

Читайте також: Правила платіжної безпеки, або Як уникнути шахрайства

Того ж дня жертвою шахрайської схеми стала 24-річна жителька міста Винники, яка отримала від подруги в «Інстаграм» прохання позичити гроші та перерахувала 5000 гривень на вказану банківську карту, не знаючи, що сторінка зламана шахраями.

Як не стати жертвою шахрая:

  • Якщо ви отримуєте в соцмережах чи месенджерах подібні оголошення від своїх друзів, слід зв’язатися з особою, від якої надійшло таке повідомлення, альтернативним методом зв’язку та з’ясувати, чи це правда.
  • Крім того, ніхто не може бути застрахований від зламу власної сторінки. Як зрозуміти, що вашу сторінку зламано? На це може вказувати вимога ввести логін і пароль, хоча ви не виходили зі свого облікового запису раніше, після чого зайти на свою сторінку за старими даними не виходить – зловмисники дуже швидко змінюють логін і пароль.
  • Якщо ви підозрюєте, що вашу сторінку зламано, перевірте свої особисті повідомлення – чи не було таких, які були відправлені в той момент, коли ви не були в мережі, або таких, які містять підозрілі посилання. Якщо таке є, повідомте онлайн-друзів, щоб вони у жодному разі не перераховували гроші чи переходили на посилання.
  • Якщо ви зрозуміли, що вас намагаються ошукати, або вже стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте на оперативну лінію поліції 102. Чим раніше поліцейські отримають заяву, тим вищими є шанси розшукати шахраїв та притягнути їх до передбаченої законом відповідальності. 

Нагадаємо, протягом 1 серпня на Львівщині шахраї ошукали двох пенсіонерів. Зловмисники діяли за відомою схемою — «я працівник банку, вашу картку заблоковано». 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!