Як працює ізраїльський «Залізний купол» і чи зможе він захистити Україну. Пояснення

6734 0
Напередодні стало відомо, що Україна хоче придбати систему оборони в Ізраїлю. Tvoemisto.tv зібрало інформацію стосовно того, як працює «Залізний купол», яка його вартість і чи зможе він допомогти в обороні країни.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

7 червня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Україна хоче придбати ізраїльську систему протиповітряної оборони «Залізний купол» та подібні засоби захисту. Він стверджує, що США не будуть проти цього. 

Як працює «Залізний купол» 

Більшість систем протиповітряної оборони, як і «Залізний купол», складається з трьох основних компонентів, йдеться у виданні НВ:

  • багатоцільова станція радіолокації (радар), завдання якої – виявити наближення ракети;

  • командно-контрольна система (центр управління вогнем), яка обробляє цю інформацію, активуючи третій компонент;

  • ракети-перехоплювачі, чиє завдання – знищити випущену противником ракету(зазвичай три пускових установки з 20 ракетами-перехоплювачами Тамір).

Вартість однієї батареї системи «Залізний купол» становить не менше 50 млн доларів. Система радіолокації повністю автоматизована та фіксує ворожі цілі на відстані до 40 кілометрів. Випущені за командою центру управління вогнем ракети-перехоплювачі можуть маневрувати у повітрі. Наблизившись до цілі, вони вибухають, знищуючи снаряд противника, проте зберігається небезпека того, що частини виведеної з ладу ракети можуть впасти в межах міста і також завдати шкоди.

При цьому після розрахунку траєкторії польоту ворожої ракети «Залізний купол» перехоплює тільки ті снаряди, які, ймовірно, впадуть у населених пунктах і біля критичних об'єктів – решта ракет ігнорується, оскільки вірогідно не загрожують життю людей.

Такий підхід, як вважають в Ізраїлі, дає змогу заощадити ракети-перехоплювачі Тамір, вартість яких за різними оцінками становить від 20 до 100 тисяч доларів. Батареї можуть виконувати оборонне завдання вдень і вночі та за будь-яких погодних умов,включаючи дощ, пилові бурі, туман та хмарність. Крім цього, ізраїльська система ПРО може прикривати сухопутні війська, які здійснюють маневри, та кораблі.

Чи спроможний «Залізний купол» врятувати Україну від російських ракет

За перші місяці вторгнення росії в Україну стало очевидно, що найбільшу загрозу для розташованих далеко від фронту українських міст несуть російські крилаті ракети великої дальності. Проте ізраїльська система «Залізний купол» була б малоефективною проти таких ударів, оскільки «заточена» під виявлення некерованих ракет малої дальності. Цей фактор неодноразово підкреслювали українські військові чиновники та експерти – як до початку повномасштабної війни з росією, так і в останні місяці.

Ексзаступник начальника штабу ЗСУ Ігор Романенко у коментарі Tvoemisto.tv каже, що Україна потребує комплексу, який зможе знищувати ракети більшої дальності.

«Сутність «Залізного купола» полягає в тому, щоб знищувати. Це досить специфічний комплекс, не потрібно його ідеалізувати. Він знищує цілі, гради, катюши тощо. Але нам потрібен не тільки такий комплекс, а й комплекс, який має можливості з більшої дальності, висоти, який забезпечить знищення повітряних цілей від купола і вище. Взагалі будь-яка система оборони не на 100% вирішує питання, зокрема і купол»– каже він.

Чи готовий Ізраїль продати «Залізний купол»

7 червня під час пресконференції посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук підтвердив раніше опубліковану в медіа інформацію про те, що Ізраїль відхилив прохання США дозволити Німеччині постачати в Україну протитанкові ракети Spike, що виготовлені за ізраїльською технологією. Їх розробила компанія Rafael – та сама, яка є розробником «Залізного купола».

Ігор Романенко вважає, що Україна навряд зможе купити купол через нейтралітет Ізраїлю. 

«Малоймовірно, що Україна може купити купол, адже Ізраїль має певну позицію, і на них дуже впливає росія. Ми вже неодноразово намагалися придбати щось в них, але через їхню позицію це не вдалося», – зазначив він.

Читайте також: Від оголошення тривоги до прильоту ракети до Львова минає орієнтовно 10 хвилин

Додамо, що видання The Jerusalem Post із посиланням на власні джерела також пише, що Ізраїль навряд чи продасть «Залізний купол» Україні або будь-якій іншій країні –зокрема через угоди, підписані зі США, та правила щодо експорту товарів оборонного призначення. Проте, видання припускає, що Україні могли б надати засоби ізраїльської системи ППО Праща Давида (David’s Sling) і зенітний ракетний комплекс малої дальності SPYDER, які також розробляються компанією Rafael Advanced Defense Systems.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv дізналося, які види ракет застосовує росія і чому не всі з них вдається збити. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!