Заповідники Львівщини. Що там можна побачити та як добратися зі Львова

1679 0
Tvoemisto.tv розповідає про маловідомі заповідники в області, які варто відвідати.
ФОТО: ДРЕВНІЙ ЗВЕНИГОРОД

ФОТО: ДРЕВНІЙ ЗВЕНИГОРОД

На Львівщині є туристичні місця, які варті уваги, але вони маловідомі. Наприклад, це заповідники «Древній Звенигород», «Давній Пліснеськ» і «Стільське городище». Директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько під час інтерв'ю Tvoemisto.tv рекомендувала відвідати ці території, адже, за її словами, там дуже гарно і можна цікаво провести дозвілля. Розповідаємо про ці локації детальніше у цьому матеріалі. 

«Древній Звенигород»

Звенигород – село за 20 км від Львова. Розташоване на місці, де тисячоліття тому була одна з трьох перших князівських столиць на українському Прикарпатті. Перша літописна згадка про нього датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів.

Місто існувало до 1241 року, коли вщент було спалене монголо-татарами, і з того часу не відновлювало своєї величі.  У 2020 році там створили Історико-культурний заповідник «Древній Звенигород».

Головна локація нової туристичної дестинації – музей. Там можна побачити не лише артефакти віком близько тисячі років, але й вперше в Україні середньовічну княжу столицю у віртуальній реальності. Загалом було відтворено вигляд 12 локацій давнього міста. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста. Для екскурсій також відкрили і територію городища літописного міста Звенигорода. Загалом це понад 30 га.

Графік та ціни

Заповідник працює щодня, окрім понеділка. Музей заповідника приймає відвідувачів з 11:00 до 18:00. У неділю – з 10:00 до 18:00.

Вхідний квиток у музей – 50 грн

Квиток на екскурсію середньовічним містом у VR-окулярах – 50 грн

Як добратись

Добратись до заповідника зі Львова можна приватним та громадським транспортом. З автостанції №5, що на вул. Зелена, 214, до Звенигорода їдуть маршрутки №101, 247 та 320.

«Давній Пліснеськ»

Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ» — заповідник, створений 15 вересня 2015 р. Львівською обласною радою. Заповідною територією «Давнього Пліснеська» є терени Пліснеського археологічного комплексу. Він розташований за 90 км від Львова у с. Підгірці Бродівського району. 

Ціни

Дорослий комплексний квиток — 20 грн (групи від 15 осіб)

Пільговий комплексний квиток (для дітей, студентів та пенсіонерів за наявності підтверджуючих документів)  — 10 грн (групи від 20 осіб)

У вартість комплексного квитка входить:

  • екскурсійний супровід територією заповідника;

  • відвідання «Пліснеської хижі»;

  • огляд Підгорецького монастиря «здавна іменованого Пліснеський».

День та час екскурсій потрібно замовляти заздалегідь. Забронювати екскурсію можна за номером тел.: +380965958743 – Оксана; +380979050634 — Ярема.

Як добратися 

Добратись до заповідника зі Львова можна приватним транспортом або з пересадками на громадському транспорті. 

«Стільське городище»

Стільське городище — середньовічне городище білих хорватів на території Західної України. Розташоване вздовж східних околиць сіл Стільсько, Дуброва та Ілів Стрийського району за 43 км від Львова. Засноване у VII столітті. Орієнтовний час розквіту — IX—X століття. У цей час місто населяло близько 45 тисяч мешканців.

Графік та ціни

Режим роботи заповідника: понеділок - п'ятниця 9:00 - 18:00. Відвідати екскурсію ви зможете в будь-який зручний для вас час попередньо узгодивши його з екскурсоводом. Контактний номер: +38 (050) 696-38-16

  • Вхідний квиток – 60 грн

  • Пільговий квиток – 30 грн

  • Екскурсійний квиток (до 10 осіб, додатково оплачується вхідний квиток) – 200 грн

Як добратися

Добратись до заповідника зі Львова найкраще приватним транспортом.

Нагадаємо, найпопулярніші туристичні локації на Львівщині за березень 2024 року можна побачити тут

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!