Запуск «Безкоштовної діагностики» відклали через неготовність медзакладів

2968 0
У липні стартує лише підготовчий етап програми – комп’ютеризація та забезпечення обладнанням діагностичних центрів та поліклінік.
Фото: vynohradivnews

Фото: vynohradivnews

Із 1 липня в Україні мала запрацювати програма «Безкоштовна діагностика», що передбачає фінансування НСЗУ переліку із 54 основних аналізів та обстежень для пацієнтів.

Але, як повідомили Tvoemisto.tv у прес-службі НСЗУ у відповідь на інформаційний запит, у липні розпочнеться лише підготовчий етап програми.

Читайте також: У дитячій лікарні Львова можна безкоштовно здати аналізи, що раніше робили лише приватники

«Цей етап включає підготовку консультативно-діагностичних центрів та поліклінік у лікарнях до переходу на новий принцип фінансування – «гроші йдуть за пацієнтом». Адміністрування такої програми по всій країні передбачає великий обсяг попередньої підготовки як з боку самих медзакладів, так і з боку МОЗ України та НСЗУ. Йдеться про забезпечення автономізації, комп'ютеризації, наявності належного обладнання, відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні тощо», – каже спеціалістка прес-служби НСЗУ Катерина Павелко.

Додамо, раніше керівник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що усі спеціалізовані амбулаторні заклади Львова відповідають вимогам НСЗУ для участі в програмі «Безкоштовна діагностика».

Читайте також: Шлях пробірки: як у Львові роблять аналізи крові. Репортаж

«У першому кварталі 2019 року за кошти бюджету розвитку планується закупити комп’ютери для вузьких спеціалістів – хто ще немає. Усі заклади зареєстровані в системі E-Health, усі підключені до електронної системи охорони здоров’я», – казав Володимир Зуб.

Катерина Павелко додає, що програма «Безкоштовна діагностика» – це один з підготовчих етапів розробки першої Програми медичних гарантій, з якої у 2020 році розпочнуться зміни в оплаті медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги.

Програма медичних гарантій буде ухвалена Верховною Радою разом з Державним бюджетом, кажуть в НСЗУ.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!