Заступниця міністра охорони здоров'я пояснила, чому ввели рецепти на ліки

2209 0
Під час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий.

В Україні розширюється використання електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Уже від завтра в аптеці їх можна буде придбати не тільки за електронним рецептом лікаря. Проте під час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий. У переліку є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. 

Як повідомила у коментарі Тvoemisto.tv заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич, Європа – спільний дім для європейських країн, тож потрібно подбати про зміни в законодавстві відповідно до директив ЄС.

Читайте також: Е-рецепти на ліки – уже з квітня. Яких змін чекати

«Українці, які виїхали за кордон під час великої війни, мали змогу переконатися в тому, що там багато лікарських засобів продають за рецептом. У нас має бути так само. Звісно, чимало рецептурних препаратів можна купити, маючи звичний паперовий рецепт, а тепер додатково впроваджуємо електронний. Самолікування шкодить здоров’ю, а оскільки нам властиві відкритість, теплота в родинних, дружніх стосунках, стосунках між колегами, сусідами, то дуже часто люди, лікуючи якусь хворобу, дослухаються до порад свого кола спілкування. От і виходить, що багато хто «сам собі лікар», – каже вона.

Нагадаємо, що з 1 квітня в Україні рецептурні препарати в аптеці можна буде придбати лише за електронним рецептом лікаря. На час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий. Перевірити перелік ліків, які будуть дозволені до застосування і відпускатимуться без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, можна за посиланням.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!