Які ліки з квітня можна буде придбати лише за рецептом лікаря. Пояснення

18631 0
До переліку входять ліки кардіологічної групи, для зниження тиску, знеболюючі та інші.
Фото умовне

Фото умовне

З 1 квітня в Україні рецептурні препарати в аптеці можна буде придбати лише за електронним рецептом лікаря. Проте під час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий. У переліку є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Про це повідомили в МОЗ.

«Цей список лише розширюється ще з минулого жовтня. За електронним рецептом тепер можна буде придбати кардіологічну групу препаратів, препарати заліза. До цього переліку не входять нестероїдні протизапальні препарати, тобто жарознижуючі, вітаміни, біологічно-активні добавки. Але більшість ліків тепер можна буде придбати лише за рецептом», – зазначила сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Е-рецепти на ліки – уже з квітня. Яких змін чекати

До переліку лікарських засобів входять, зокрема: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, кроворозріджуючі препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

«Кардіологічні препарати, препарати для зниження тиску, для лікування аритмій, комбіновані препарати для лікування тиску, препарати заліза для лікування анемії різного генезу. Також ліки різних груп, що знеболюють. Наскільки я знаю, то «Спазмалгон»«Анальгін»«Ібупрофен» у той список не входять, оскільки це ті ліки, які можна придбати без рецепта і за кордоном. «Аффіда»  це ібупрофен і не буде входити до переліку», – пояснила вона.

Зазначимо, що перевірити перелік ліків, які будуть дозволені до застосування і відпускатимуться  без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, можна за посиланням.

Що робити, якщо пацієнт приймає препарат на регулярній основі?

Щоб отримати е-рецепт не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом, оскільки це робиться дистанційно. Повторний електронний рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно, якщо ваше лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання, або якщо вам потрібно продовжити курс лікування.  Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від лікуючого лікаря. 

У МОЗ рекомендують перевірити інструкцію до ліків, і якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі зручно та безперешкодно придбати ліки в аптеці

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Як це працює?

  • Виписати електронний рецепт може будь-який лікуючий лікар;

  • уся інформація про пацієнта є в Електронній системі охорони здоров’я, до якої мають доступ лікарі і фармацевти;

  • при отриманні е-рецепту пацієнту надходить смс-повідомлення і код погашення на номер телефону;

  • в аптеці необхідно показати номер рецепту і код погашення;

  • в рецепті лікар зазначає міжнародну назву препарату та кількість, а фармацевт консультує по цінах та варіантах лікарського засобу.

Нагадаємо, що про те, що зміниться з квітня, чи можна буде придбати медичні препарати без рецепта, Тvoemisto.tv розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!