Збільшення пенсій та запис на вакцинацію. Що зміниться для львів'ян із 1 березня

2307 0
Від сьогодні в Україні стартує запис на вакцинацію від Covid-19, підвищуються пенсії та набуває чинності безвізовий режим із Грузією та ще двома країнами.
Фото: Народна правда

Фото: Народна правда

Підвищення пенсій

З 1 березня в Україні на 11% зросте розмір пенсій. Наприкінці лютого Уряд схвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році». У результаті реалізації постанови очікують, що пенсії підвищать 8 мільйонам людей. А розмір пенсії підвищиться в середньому на 308 гривень. Мінімальний розмір підвищення встановили на рівні 100 грн. Наразі розмір середньої пенсії – 3 538,97 грн. Пенсіонери, які отримують таку суму, можуть розраховувати на надбавку у 389 грн.

Читайте також: Як зростуть пенсії у 2021 році. Інфографіка

Надбавки стосуються виплат: за віком; з інвалідності; у зв'язку з втратою годувальника; за вислугою років (вчителі та медичні працівники зі стажем роботи за професією щонайменше 30 років).

Підвищення не стосується надбавок за стаж і доплат для окремих категорій. Також винятками є ті, хто зараз отримує максимальну пенсію та люди, які за формулою заробили на пенсію, яка на 11% менша від мінімальної.

Читайте також: Рада збільшила штрафи за перевищення швидкості та водіння напідпитку

Пенсіонерам всіх категорій, які працюють, пенсії перерахують у квітні, з урахуванням зарплати та набутого стажу.

До Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує щороку проводити автоматичну індексацію пенсій 1 березня.

Зростуть ціни на залізничні перевезення 

Ціни на залізничні пасажирські перевезення із березня-квітня будуть підвищуватися на 2% на місяць. Про це в ефірі програми «Здорова політика» сказав міністр інфраструктури Владислав Криклій, передає Укрінформ.

У лютому «Укрзалізниця» анонсувала індексацію тарифів на пасажирські перевезення, зокрема вартість плацкарту з Києва до Львова поступово до кінця року зросте зі 190 до 232 грн.

Запис на вакцинацію від Covid-19

З 1 березня, як заявляли у МОЗ, кожен українець зможе записатись на вакцинацію від коронавірусу за державний кошт. За словами головного санлікаря Ляшка, доступ до запису на щеплення буде відкритий як для тих громадян, які підпадають під групи ризику, так і для людей віком 18-59 років поза ними. Записатися до «черги» можна буде через мобільний додаток «Дія», портал «Дія» та контакт-центр МОЗ з питань Covid-19.

Читайте також: У МОЗ оприлюднили план вакцинації українців

Так формуватимуть електронну чергу. Згодом, тим хто зареєструвався доведеться обрати пункт щеплення, дату та час візиту.

Нагадаємо, що на першому етапі в Україні вакцинують медичних працівників лікарень, які працюють із хворими на Covid-19, мешканців будинків престарілих та військовослужбовців у зоні проведення ООС.

Читайте також: У Львові провели першу вакцинацію від коронавірусу. Хто отримав

Запуск програми «Доступна іпотека 7%»

З березня працюватиме програма «Доступна іпотека 7%». Вона має дати можливість людям з відносно невисоким рівнем доходу отримувати житло в кредит, тоді як держава частково компенсує відсотки – 7% річних.

Умови отримання такі:

  • Серед видів предметів іпотеки, які можуть видаватись у рамках цієї програми, - первинний ринок (це орієнтир), майнові права на квартири та будинки+ділянки, а також вторинний ринок для квартир, які були введені в експлуатацію після 2018 року.
  • Нормативна площа предметів іпотеки - 50 кв.м загальної площі на 1 громадянина чи сім'ю з 2 осіб + 20 кв.м на кожного наступного члена сім'ї. Максимальна загальна площа предмету іпотеки може бути збільшена на 20%.
  • Максимальна вартість предмету іпотеки - 2,5 млн грн, якщо є перевищення - за рахунок власних коштів може бути сплачений, або кредитні кошти банків без компенсації відсотків.
  • Максимальна сума іпотечного кредиту - 2 млн грн, максимальний термін виплати компенсації - 20 років, мінімальний власний внесок позичальника - 15% від суми кредиту.
  • Максимальний розмір комісії за надання гарантії Фонду - 0,5% річних.

Для отримання іпотеки потрібно звернутися до уповноваженого банку зі стандартним пакетом документів, що підтверджують дієздатність, платоспроможність та відповідність іншим критеріям програми. Банк укладає договір та подає дані до реєстру для подальшої компенсації відсотків. 

Кредит можна буде отримати на термін до 20 років, із мінімальним першим внеском 15% вартості предмету іпотеки

Безвіз між Україною та Гренадою, а ще Грузія відкриває кордон для туристів

Українці з 1 березня зможуть подорожувати без віз до Гренади та заморських територій Нідерландів, а також відвідувати Грузію за умови дотримання карантинних вимог, про це повідомив у Твіттері міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також: SkyUp запускає прямі рейси зі Львова в Херсон та Одесу. Розклад, вартість

«Ми розширюємо свободу подорожей для українців попри всі обставини. 1 березня стартують 2 безвізи: Гренада, Заморські території Нідерландів Аруба та Кюрасао, карибські острови Бонайре, Сінт-Естатіус і Саба. А ще відкривається Грузія», - написав Кулеба.

Тож з 1 березня набуває чинності угода про скасування візових вимог між Україною та Гренадою. Громадяни обох країн звільняються від необхідності оформлення візи для в'їзду, перебування, виїзду та прямування транзитом. Загальний строк перебування на території чужої держави не повинен перевищувати 90 днів протягом 180 днів. Це стосується як однієї поїздки, так і кількох у сукупності.

Читайте також: Чи допоможе львів'янам щеплення від коронавірусу поїхати за кордон

З 1 березня українські туристи зможуть відвідати Грузію. Для в'їзду буде потрібен негативний результат ПЛР-тесту на Covid-19.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!